Brecht Bertels houdt de topsport voor bekeken, zo laat hij in een tekstbericht op Facebook weten. De 23-jarige halve fondloper won goud op het Europees Jeugd Olympisch Festival in 2011, maar leerde ook de keerzijde van de medaille kennen met heel wat blessureleed.

Afgelopen zondag was Brecht Bertels nog actief op de 800m tijdens de interclub in Gentbrugge voor zijn club AC Lyra. Het was dan ook zijn afscheidswedstrijd. “Na een leven lang aan atletiek te doen heb ik een tijdje geleden beslist om een punt te zetten achter mijn loopcarrière”, kondigde hij aan op zijn Facebook.

Brecht Bertels – Foto: Tomas Sisk

Brecht Bertels was een nationale topper op de middenlange afstand, maar kon ook een aardig stuk crossen. Dat bewezen zijn deelname aan het EK veldlopen in 2012 en tal van CrossCup-overwinningen op de korte cross. Zijn mooiste prestatie is allicht het winnen van de gouden medaille in 2011 op de EYOF in Trabzon. In 2012 stond hij ook aan de start van de 800m op het WK voor junioren. Twee jaar geleden liep hij zijn persoonlijke records op de 800m en 1500m, respectievelijk 1’47″46 en 3’43″40.

De atleet van AC Lyra is slechts 23 jaar oud, maar houdt de topsport toch al voor bekeken. “Plezier hebben in wat je doet is zo enorm belangrijk en ik voel dat het plezier bij mij steeds minder is geworden de laatste tijd. Als topsporter kan je wel een aantal keer een tegenslag, zware blessure of een gemist seizoen incasseren, maar als het een constante wordt doorheen de jaren is het elk jaar lastiger om vol zelfvertrouwen te zeggen ‘volgend jaar zal het wel lukken’. Mijn ambitie is daarvoor ook te groot om altijd ‘halve seizoenen’ te blijven draaien. Het hoofdstuk topsport is voor mij afgesloten.”