Eliud Kipchoge mocht gisteren voor de derde keer in zijn carrière het zegegebaar maken aan de finish van de London Marathon. De 33-jarige Keniaan snelde er naar zijn negende winst op tien marathons in een tijd van 2u04:17. Om u een idee te geven over zijn ‘slechtste resultaat’: een tweede plaats tijdens de marathon van Berlijn in de toenmalig snelste tijd voor een debutant op de marathon van Berlijn. Een impressie en reactie van de beste marathonloper aller tijden. Dat laatste mogen we stilaan zonder twijfel zeggen.

Kipchoge: “Enorm genoten van de race”

”Vandaag was opnieuw een ode aan onze mooie sport. Ik ben erg gelukkig dat ik hier vandaag voor de derde keer kon winnnen in de Britse hoofdstad. Het publiek was geweldig, wat de zware omstandigheden net iets kon verlichten. Al waren die warme temperaturen er wel voor iedereen”, vertelde de Olympische marathonkampioen.

“Tola Kitata was vandaag bijzonder sterk. Het feit dat ik pas na 37km het verschil kon maken, toont aan dat hij heel wat in zijn mars heeft met het oog op de komende jaren. Ik ben opgelucht dat hij zo jong is (21 jaar; red.), aangezien die generatie ons (Farah, Bekele en Kichoge zelf zijn allemaal al midden de 30; red.) stilaan mag vervangen”, aldus Kipchoge.

Over eventuele wereldrecordambities: “Dat bekijken we wel wanneer het moment zich voordoet”

”Of ik het jammer vind dat ik het WR niet heb gelopen vandaag? Neen absoluut niet. Het ging van bij de start razendsnel, maar op dat moment sta je daar niet bij stil, aangezien iedereen dan nog relatief fris zit. De wedstrijd werd op die manier een stuk harder. Eerlijk gezegd merk je in het begin ook niet echt dat het zo snel gaat”, voegde de Keniaan toe.

“Waar ik woon in Kenia laten we de dingen grotendeels op ons afkomen. Ik heb dus nog geen verdere plannen met het oog op de rest van het jaar. Dat zien we vanaf morgen (vandaag; red.) wel. Nu ga ik vooral even genieten”, besloot Kipchoge.