Shaunae Miller-Uibo heeft de hoogstaande finale van de 200m op de Commonwealth Games aan de Australische Gold Coast op haar naam geschreven. Bij de mannen zegevierde Jereem Richards op de halve baanronde. Op de 800m was Wycliffe Kinyamal aan het feest. Op de 400m horden kregen we bij de mannen vooral een bijzonder verhaal naast een uitstekende race. Een beknopt verslag.

De nieuwe Allyson Felix?

Shaunae Miller-Uibo wordt komende zondag 23 jaar. Ze is echter wel al in het bezit van een olympische titel op de baanronde én een bronzen plak op het WK op de halve baanronde. Vorige zomer leek de atlete uit de Bahama’s op weg naar haar eerste wereldtitel op de 400m tot ze in de laatste 30m volledig verkrampte. Ze werd uiteindelijk erg ondankbaar vierde.

Vandaag kon ze op de 200m op de Commonwealth Games bewijzen dat ze klaar is om dé nieuwe sprintkoningin te worden. Dat deed ze met verve. Al moest ze bij het uitkomen van de bocht nog heel wat meters goedmaken op de Britse Dina Asher-Smith, die komende zomer een te duchten concurrente zal zijn voor Dafne Schippers op het EK in Berlijn. Miller-Uibo kon Asher-Smith al bij al makkelijk inhalen. Ze kreeg vooral uit Jamaicaanse hoek nog concurrentie dankzij Shericka Jackson, eveneens een overgewaaide specialiste van de 400m.

Miller-Uibo finishte uiteindelijk na 22”09. Daarmee deed ze 11 honderdsten beter dan het 12 jaar oude kampioenschapsrecord van haar landgenote Debbie Ferguson. Jackson volgde als tweede na 22”18. Asher-Smith, in de Engels kleuren aangezien elke deelstaat apart aan de start van de Commonwealth Games komt, kon erg nipt Elaine Thompson, toch wel de olympische kampioene op de 100m en 200m, afhouden met 22”29 en mag zo met een bronzen plak naar huis.

Michael Johnson wond er op de BBC geen doekjes om als het over Miller-Uibo ging: “Ik denk dat we hier de volgende Allyson Felix zien. Ze is misschien zelfs al beter dan Allyson op die leeftijd”.

Terechte diskwalificatie voor Zharnel Hughes

Bij de mannen was het niveau lager qua aantal wereldtoppers in de finale op de 200m. De Brit, die ook de Engelse kleuren verdedigt in Australië, Zharnel Hughes kwam, net zoals zijn landgenote Asher-Smith, als eerste uit de bocht. Hij leek op weg naar de zege tot Jereem Richards uit Trinidad en Tobago kwam opzetten. Hughes leek uit zijn baan te gaan, maar haakte daardoor in de slotmeters vast in de arm van Richards. Hierdoor raakte die laatste uit balans.

https://twitter.com/BBCSport/status/984425332316000256

Beide atleten kwamen gelijktijdig over de meet in 20”12, maar het werd snel duidelijk dat Hughes zijn avontuurtje langs de binnenkant van zijn baan duur zou komen te staan. Richards mocht terecht zegevieren na de diskwalificatie van Hughes. De Canadees Aaron Brown behaalde het zilver met 20”34. De derde plaats was weggelegd voor Leon Reid, die een zeldzame sprintmedaille binnenhaalde voor Noord-Ierland. Ook Noord-Ierland loopt op andere internationale kampioenschappen onder de Britse vlag. Een relatief geluk bij een ongeluk dus voor de Britten in het geheel, maar niet voor de Engelsen.

Eindschot van Langford komt net te laat

De 800m leek een kolfje naar de hand te gaan worden van Nijel Amos. De 24-jarige Botswaan liep dit seizoen al naar een chrono van 1’44”65. Alleen de Keniaan Jonathan Kitlit deed de afgelopen weken beter en dat slechts met één honderdste. Beide heren kwamen aan de start van de finale. Wycliffe Kinyamal, een landgenoot van Kitlit, zou zeker meespelen om de knikkers. Net zoals lokale held Luke Mathews en de Brit, in de Engelse kleuren, Kyle Langford. Langford, die vorig jaar nog op de IFAM Outdoor liep, was op het WK in Londen vorige zomer goed voor een vierde stek en staat erom gekend om de snelste finisher te zijn.

Het was Amos die het pak op gang bracht met een snelle opener, gevolgd door een gelijkmatig tempo, waardoor de doorkomsttijd ongeveer 52” bedroeg. Met nog 250m voor de boeg was het de beurt aan de Kenianen om een eerste bommetje te lossen. Hierdoor leek het even een volledig Afrikaans podium te worden. Gelukkig voor de andere atleten was alleen Kinyamal in staat om zijn inspanning door te trekken tot aan de streep. Hij deed de klok na 1’45”11 stoppen. Die tijd volstond net om de oprukkende Langford af te houden, die met 1’45”16 wél een PR liet noteren. Het Australische volksfeest barstte los toen Mathews in de laatste hectometer het brons wist te verzekeren in een tijd van 1’45”60. Mathews komt komende nacht (3:46 Belgische tijd) alweer in actie op de 1500m.

McMaster degradeert de tegenstand op 400m horden

Kyron McMaster was vorig jaar de beste perfomer op de lage horden met een tijd van 47″80. Het 21-jarige supertalent, afkomstig uit de Britse Maagdeneilanden, werd op het WK in Londen gediskwalificeerd. Hij zou er uit zijn baan gelopen hebben. Tijdens de finale van de Diamond League in Zürich zou hij het een en ander rechtzetten door daar wel de zege en bijhorende jackpot te behalen. In september kreeg de hordeloper echter de grootste klap uit zijn leven te verwerken. Zijn coach Xavier “Dag” Samuels overleed begin september door de gevolgen van een val van een dak. De Orkaan Irma was op dat moment actief op de Britse Maagdeneilanden en zorgde er voor meer dan 100 slachtoffers.

Dat McMaster een eerbetoon wou brengen aan zijn overleden trainer was een understatement. Hij snelde naar een sterke chrono van 48″25. Jeffrey Gibson en Jaheel Hyde vervolledigden het podium met respectievelijk 49″10 en 49″16. Het werd de meest emotionele medaille tot nu toe op de Commonwealth Games én de eerste atletiekmedaille op internationaal niveau ooit voor de Britse Maagdeneilanden. Het feit dat McMaster zo vroeg op het seizoen al zo’n chrono kan neerzetten, doet het beste verhopen met het oog op komende zomer.

https://twitter.com/iaaforg/status/984379476875337729

Bij de vrouwen werd het iets spannender. De Jamaicaanse Janieve Russel haalde het van de Schotse Eilidh Doyle en de Zuid-Afrikaanse Wenda Nel met 54″33. Doyle en Nel klokten af na respectievelijk 54″80 en 54″96.