Vorig jaar verloor hij zijn statuut als A-atleet, maar dat was voor Bram Ghuys geen reden om het hoofd te laten hangen. De hoogspringer van OEH is een crowdfundingcampagne opgestart en richt deze zomer zijn pijlen op het EK in Berlijn waarvoor een sprong over 2m26 wordt gevraagd.

Crowdfunding

Bram Ghuys kende voorbije jaren geen succes. Het EK in Amsterdam moest hij aan zich voorbij laten gaan na het net niet behalen van de limiet. Afgelopen zomer liep het helemaal niet vlot en door een blessure aan de voet verloor hij uiteindelijk zijn statuut als A-atleet. Maar voor Bram betekent dit zeker geen einde van zijn carrière, integendeel. “Ik ben inderdaad met een crowdfundingcampagne gestart, omdat ik door mijn blessure vorig jaar mijn A-statuut niet heb kunnen verlengen. Ik heb wel het opvangnet van een F-statuut gekregen, dus ben ik niet volledig zonder steun gevallen, maar om de stage- en medische kosten een beetje te drukken, heb ik besloten in zee te gaan met risingtrack. Dat is een platform speciaal voor sporters dat zijn roots heeft bij (ex-)hockeyspelers. Na het verdwijnen van ‘Atletiek Vlaanderen’ ben ik een eerste keer benaderd door hen met de vraag of ze iets voor me konden betekenen. Op dat moment was ik nog A-atleet en goed ondersteund, maar nu vond ik het moment goed om hen opnieuw te contacteren. Ik hoop dat ik me op deze manier beter kan voorbereiden op het zomerseizoen, zodat ik kan tonen dat ik zeker nog niet ben afgedankt!”, aldus Ghuys.

Ghuys roept iedere sportliefhebber op om eens een kijkje te nemen op zijn persoonlijke track. Via die weg probeert hij ook iets terug te geven aan de mensen die een bijdrage leveren, een leuke tegenprestatie als bedankje. Brams persoonlijke track vind je via deze link.    

EK Berlijn

Foto: Yngwie Vanhoucke

“Het grote doel voor deze zomer is het EK in Berlijn waarvoor de kwalificatiehoogte 2m26 is. Hiermee zou ik dan ook de 2m24 limiet voor het A-statuut halen, wat zeker interessant is naar volgend jaar toe”, klinkt het. Vorig jaar raakte Ghuys zowel fysiek als mentaal het noorden kwijt door een zware voetblessure. Hierdoor bleven zijn prestaties eerder ondermaats.

Deze winter zijn er opnieuw grote stappen vooruitgezet en vond de hoogspringer zijn oude zelf terug. “Ik ben begonnen met in het tussenseizoen zwaar op het mentale vlak te werken, en dan tijdens het seizoen weer te springen zoals ik voor mijn blessure deed. De wedstrijden lieten in hoogte voor mezelf persoonlijk misschien wat de wensen over, maar vooral de manier waarop ik sprong was eindelijk terug zoals de oude. Zo kon ik op het BK voor het eerst na meer dan een jaar op volle snelheid aanlopen en kwam er veel hoogte in de sprongen.” Een gemotiveerde Bram ziet het positief: ”Afgelopen winter was een goede voorbereiding op de zomer waardoor ik weet dat er nog veel centimeters te winnen zijn.”

Als we die positieve lijn doortrekken, dan belanden we bij de concurrentie, die Bram niet langer in het buitenland moet gaan zoeken. De 18-jarige Thomas Carmoy scherpte dit jaar het Belgische indoorrecord aan bij de junioren. Het record stond hiervoor op naam van Ghuys zelf en bedroeg 2m15. Carmoy deed 4cm beter en zal dus komende jaren een stevige concurrent zijn, maar dat geeft Bram net een boost. Hoe hij de evolutie van Carmoy ziet, vertelt hij zelf. “Thomas is een heel andere springer dan ik ben, hij loopt namelijk uitermate traag aan en haalt dan met een héél erg krachtige afzet en snelle laatste voet enorm veel hoogte. Bij mij komt het meer uit een snelle aanloop, waarbij ik die snelheid omzet van horizontaal naar verticaal. Daarom is het voor mij moeilijk om zijn stijl en mogelijke progressie te beoordelen. Ik neem aan dat hij, door zijn jonge leeftijd, qua kracht nog niet op zijn limiet zal zitten en dat hij dus wel nog kan winnen. Hoe groot die marge is, valt moeilijk te zeggen, want ik heb natuurlijk geen zicht op zijn krachtschema’s. Anderzijds is hij ook op de horden zeer snel en heeft hij dus de mogelijkheid om een veel snellere aanloop te creëren. Hoogspringen is al jaren een wisselwerking tussen krachtspringers en snelheidspringers en ik denk dat Thomas het in de 2 categorieën zeker ver zou kunnen schoppen. Ik vertrouw erop dat zijn coach en hijzelf goed weten waar ze mee bezig zijn. Ik kijk uiteraard uit naar vele toekomstige duels, waarvoor ik vroeger telkens het buitenland moest opzoeken.”

Olympische droom

Bram Ghuys – Foto: Jasper Jacobs

Zoals vele andere atleten heeft Bram ook één grote droom: de Olympische Spelen. Hij droomt al zijn hele leven van die Spelen en beseft dat het geen onmogelijk doel is. Het feit dat hij als atleet nog niet aan zijn limiet zit, geeft hem vertrouwen met het oog op de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Daarvoor zal alles moeten meezitten, maar hij is wel bereid om veel opofferingen te doen met het oog op dat doel. 

“Ik heb het gelukt dat ik in een zeer goed omgeving zit. Met mijn vast trainingsmaatje Lars Van Looy is elke training leuk en uitdagend. Bovendien zorgt de omkadering van mijn trainer Stefaan en de andere trainingsgenoten ervoor dat ik er niet alleen voor sta. Zij geloven in mij en dat helpt me iedere keer door te zetten tijdens moeilijkere periodes.” Ghuys is echter niet alleen te vinden op de piste, want hij combineert dat met een halftijdse job bij Decathlon in Gent. “Mijn werkgever is nog steeds heel flexibel, waardoor ik mijn trainingen kan afwerken en alle wedstrijden kan inplannen. Hiervoor ben ik hem zeker dankbaar. Last but not least: ik ga binnenkort samenwonen met mijn vriendin in Gent en door haar sta ik sterker in het leven. Ik weet dat zij er altijd is om me te steunen, zowel persoonlijk als in de sport.”