Eelco Sintnicolaas werd in Birmingham vijfde op de zevenkamp, met een puntentotaal van 5.997. De Nederlander had stiekem op een medaille gehoopt. Kevin Mayer hield Damien Warner met vijf punten af voor goud, de Est Uibo pakte brons.

“Ik laat het liggen bij hoog en ver”, klinkt Sintnicolaas streng voor zichzelf. “Bij hoog wist ik dat het niet goed zat dit jaar, bij ver kwam het er niet uit hier. Ik weet waar ik aan moet werken nu. Er is snel veel winst te boeken met het oog op het outdoorseizoen. Bijvoorbeeld in mijn aanloop in het verspringen. Ik heb eraan gesleuteld, maar kreeg nog niet de kans om het uit te testen tot nu.”

Het is niet voor niets dat de Nederlander over sleutelen aan onderdelen begint. Hij is zijn eigen coach, en hoewel hij wel af en toe advies inroept, moet hij toch vooral alles zelf uitzoeken.

“Halverwege de 1.000 meter dacht ik: die vijfde plaats zit er niet meer in. De benen waren niet zo goed. Het was het hele weekend niet helemaal wat ik wilde. Ik was verkouden de laatste week en mijn temperatuur liep wat op. Aan de ene kant was ik mentaal superscherp en klaar, maar het lichaam wilde niet helemaal mee. Op het einde loop ik Ziemek gelukkig toch nog voorbij voor plaats vijf.”

Sintnicolaas neemt dit indoorseizoen vooral mee met het oog op de zomer. Daar moet het gebeuren. Hij overweegt een speciale indeling van zijn seizoen. “Ik denk er sterk aan om mijn volgende meerkamp het EK in Berlijn te laten zijn en Götzis over te slaan. In de Combined Event Challenge laat ik dan veel geld liggen, maar ik wil specifiek werken aan losse onderdelen op training en in competitie. Op die manier kan ik me helemaal op Berlijn voorbereiden.”