Gisteren stond de jaarlijkse IFAM in de Topsporthal in Gent weer op het programma. Enkele buitenlandse toppers zoals Dafne Schippers, regerend wereldkampioen op de 200m, stonden op de deelnemerslijst. Na een avond topatletiek kwamen er tal van WK-limieten uit de bus en zelfs een nieuw Europees juniorenrecord. Wij blikken terug op een geslaagde zesde editie.

Voorprogramma:

De 400m bij de vrouwen werd gewonnen door Camille Laus in een tijd van 54″30, een 8ste Belgische prestatie aller tijden. Hanne Claes werd derde in diezelfde race in een tijd van 54″46, de 10de Belgische prestatie. Juniore Elea Henrard klokte een straffe 2’08″59 op haar 800m, de beste prestatie in België dit jaar.

Het winnende aflossingsteam van RCG – Foto: Yngwie Vanhoucke

Ieder jaar wordt er op de IFAM gestreden om de Belgische 4x200m-titel. In de eerste reeks bij de mannen ging LYRA meteen heel hard. Met een tijd van 1’28″67 was het afwachten hoe snel er nog zou gelopen worden in de andere reeksen. RESC klokte 1’28″83 wat dus uiteindelijk de zilveren plak opleverde. USBW ging met het brons naar huis en LYRA kroonde zich tot kampioen. Bij de vrouwen was RCG uit op revanche nadat ze vorig jaar hun bronzen medaille verloren door diskwalificatie. Door naar een tijd van 1’38″88 te snellen gingen ze naar huis met de volle buit. DEIN werd twee en RESC mocht voor een tweede keer het podium op. Ditmaal kleurde de medaille brons.

Hoofdprogramma:

Geen Dafne Schippers, maar we kregen wel een spannende strijd op de 60 meter bij de vrouwen – Foto: Yngwie Vanhoucke

Om 19u30 werd het hoofdprogramma op gang geschoten. In de A-reeks van de 3000m was het uitkijken naar de jonge Fransman Jimmy Gressier, die een gooi deed naar de WK-limiet. Hij liep echter niet de gehoopte chrono en werd pas zesde. De Ethiopiër Chala Regassa won in 7’53″47. De 60m werd zoals verwacht gedomineerd door Robin Vanderbemden die in de finale tot 6″72 kwam, toch nog een eind verwijderd van de WK-limiet die 6″61 bedraagt. Kobe Vleminckx presteerde ook op niveau en overtuigde door zowel in de halve finale als in de finale een tijd van 6″79 te klokken. Bij de vrouwen was het natuurlijk uitkijken naar Dafne Schippers. In de halve finale liet ze zonder veel moeite een tijd van 7″17 noteren. Maar in de finale liep het fout en beging Schippers een valse start. Na een discussie met de jury was het verdict bikkelhard: over and out. Gelukkig stonden de andere Nederlandse dames klaar om het publiek nog even te verwennen. In de finale stormde Jamile Samuel naar een tijd van 7″21, beter dan de gevraagde WK-limiet. Ook Naomi Sedney deed haar duit in het zakje en klokte de gevraagde tijd van 7″27.

Amel Tuka in strijd met Mostafa Smaili – Foto: Yngwie Vanhoucke

Op de hoge horden was de buitenlandse tegenstand te sterk voor onze thuislopers Dario De Borger en Michael Obasuyi, beide wisten niet onder de 8″00 te duiken. De overwinning was weggelegd voor de Italiaan Poccia Simone die 7″84 liep. Bij de vrouwen zette Eline Berings de zaal in lichterlaaie. Een blitzstart bracht haar tot de 6de Europese jaarprestatie van 8″05. Maar in de finale moest ze de Nederlandse Eefje Boons voor zich dulden. Die sprong een gat in de lucht wanneer de klok stopte op 8″12, beter dan de gevraagde limiettijd van 8″14. De 800m-wedstrijden bij de mannen waren om duimen en vingers van af te likken. In de tweede reeks liep Eliott Crestan richting een tijd van 1’50″49, tevens de 2de tijd in Europa en een 2de prestatie aller tijden bij de junioren. Na hem was het de beurt aan Amel Tuka. In een razendsnelle wedstrijd klokte Tuka 1’46″33, een nationaal record maar dat volstond niet voor de zege. De Marokkaan Mostafa Smaili deed nog beter en stopte de klok na een verschroeiend harde 1’45″96. Bij de vrouwen trok de Ethiopische Kore Tola aan het langste eind. Zij won de 800m in 2’03″78.

Zo kwamen we toe aan een onverwacht hoogtepunt van de avond. Aan de start van de 400m stonden Dylan Borleé en Jonathan Sacoor. Na een snelle doorkomst onder de 21 seconden leek Borleé naar de overwinning te lopen, maar wanneer Sacoor in de laatste rechte lijn zijn tweede adem vond, kwam hij als eerste over de finish. Zijn tijd van 47″17 is de 2de tijd in Europa en in de Belgische ranglijsten bij de junioren. Bij de vrouwen won de Britse Zoey Clark in 53″28.

Jakob Ingebrigsten gevolgd door Marcin Lewandowski – Foto: Yngwie Vanhoucke

Als slot van de avond stonden er nog een aantal 1500m’s op het programma. In de eerste reeks bij de vrouwen kwam juniore Mathilde Deswaef goed voor de dag en liep ze naar een sterke 4’25″45. Maar in de tweede reeks werd er nog een stuk sneller gelopen, de Ethiopische juniore Teshale Alemaz snelde naar 4’08″68. De mannen mochten de avond afsluiten en niemand minder dan regerend Europees kampioen Marcin Lewandowski nam het op tegen het jonge talent uit Noorwegen Jakob Ingebrigtsen. Lewandowski was nog net dat tikkeltje sneller dan Ingebrigtsen, maar met een chrono van 3’40″96 liep de man uit Noorwegen slechts 22 honderdsten trager en zette hij zo een nieuw Europees juniorenrecord op de tabellen.

De winnaar in het hoogspringen: Tobe Naot’o -Foto: Yngwie Vanhoucke

Naast de loopnummers bestaat de IFAM ook uit enkele kampnummers. In het hoogspringen was het de Japanner Tobe Naot’o die met de overwinning aan de haal ging en over 2m26 sprong. Bij de vrouwen kon de zilveren medaillewinnares van in Rio niet overtuigen. Door haar vlekkeloos parcours won de Ierse juniore Sommer Lecky van de Bulgaarse Mirela Demireva, beide gingen over 1m86. In de verspringcompetitie was het uitkijken naar het duel tussen Hanne Maudens en Noor Vidts. Het is die eerste die met een sprong van 6m32, slechts 2cm minder ver dan haar indoorrecord, won. Vidts maakte ook een goede beurt en kwam in haar 5de poging tot 6m23, 2cm verder dan haar vorige persoonlijke beste. Bij de mannen won de Brit Adam Mcmullen met een sprong van 7m75. Landgenoot Corentin Campener kwam tot 7m65. In het polsstokspringen zorgden de buitenlanders voor de betere prestaties. Bij de mannen kwam de Nederlander Koen Van Der Wijst tot een nieuwe recordwaarde van 5m40. Bij de vrouwen was de beste sprong met 4m15 ook voor een noorderbuur, Robin Wingbermuhle.

De volledige uitslagen vindt u via deze link.

1 REACTIE

  1. Op 400 een doorkomst onder 21 seconden…even serieus blijven hé En Sarah Missinne in de finale van 60 horden met een evenaring van haar PB als 7de aller tijden ook een beetje vergeten… Voor de rest proficiat aan atletieknieuws om in deze (voetbal)tijden moedige pogingen te doen atletiek in de belangstelling te houden!

Reacties zijn gesloten.