Aanstaande zondag loopt het veldloopseizoen met de voorlaatste CrossCup-manche in Rotselaar stilaan ten einde. Met het Belgisch kampioenschap in zicht zijn er nog belangrijke punten te verdienen voor de eindoverwinning in de Easykit CrossCup. Ook de felbegeerde Vlaamse veldlooptitels staan op het spel. Voor wie is het snelle en zanderige parcours het best weggelegd? Hieronder de favorieten.

Louise Carton – Foto: Peter Wagemans

Bij de vrouwen is het koffiedik kijken naar de comeback van Louise Carton. Na enkele maanden vol tegenslagen trekt de West-Vlaamse voor de eerste keer dit seizoen haar spikes weer aan. Of zij er toe in staat is het wedstrijdritme bij te benen, is nog maar de grote vraag. Imana Truyers, die zich in Hannuit tot Waals kampioene kroonde, zal haar wellicht vanaf het begin het vuur aan de schenen leggen. Met een sterk winterseizoen achter de rug, staat de CABW-atlete met voorsprong aan de leiding van de Easykit CrossCup en lijkt de eindoverwinning binnen handbereik. Voor de andere podiumplaatsen in de eindranking komen zowel Sofie Van Accom als Nina Lauwaert nog in aanmerking. Dat het snelle parcours voor Van Accom alleen maar voordelen oplevert, toonde ze vorig jaar. Toen wist ze Truyers nog net af te schudden in de eindsprint. Het is afwachten of de omloop haar dit jaar evenveel geluk brengt. Truyers en Van Accom hebben echter al een zwaar winterseizoen achter de rug en dat speelt in het voordeel van Carton. Toch is het eveneens oppassen geblazen voor Lauwaert. Met sterke prestaties in Roeselare en Hannuit kan de ROBA-atlete opnieuw goed voor de dag komen. Idem dito voor Stéphanie Barnes die vorig jaar in het mulle zand nog tweede werd. Hanna Vandenbussche, die in Hannuit een mindere dag kende, geeft verstek wegens klierkoorts. Naast de Belgische atleten verschijnt ook een delegatie van Engelse dames aan de start. Zij zullen onvermijdelijk voor de nodige concurrentie zorgen.

De favorieten van Atletieknieuws

*** Imana Truyers, Nina Lauwaert

** Louise Carton, Sofie Van Accom, Stéphanie Barnes

* Hanne Verbruggen, Vanessa Scaunet, Lisa Rooms

Bij de mannen zijn alle spotlights op Soufiane Bouchikhi gericht. In de afgelopen Crosscup-manches regeerde de RFCL-atlete de lange cross. Vorig jaar vocht Bouchikhi nog een duel uit met Isaac Kimeli waarbij de overwinning naar deze laatstgenoemde ging. Bouchikhi bleef achter met een ontwrichte schouder en kon enkele dagen later noodgedwongen onder het mes. Dit jaar lijkt een dergelijke fotofinish uitgesloten. OEH-atleet Isaac Kimeli werd afgelopen zondag nog sterk tweede op het EK veldlopen in Portugal. De overwinning in Rotselaar zal hij wellicht aan zich voorbij moeten laten gaan, maar Kimeli is zeker en vast topfavoriet voor de Vlaamse veldlooptitel. Enig weerwerk zou de OEH-atleet kunnen verwachten van teamgenoten Robin Hendrix en Simon Debognies. Samen hebben zij tijdens een korte trainingsstage in Portugal goed kunnen doortrainen voor de twee laatste Crosscup-manches. Beide atleten legden dit winterseizoen reeds een mooi parcours af.

Foto: Tomas Sisk

Daarnaast mag ook Limburger Dieter Kersten niet vergeten worden. Door in Hannuit als derde landgenoot te finishen, toont de ADD-atleet aan nog steeds tot de Belgische top te behoren. Net zoals vorig jaar zal Kersten concurrentie krijgen van Koen Naert. Als RESC-atleet komt Naert echter niet in aanmerking voor de Vlaamse veldlooptitel. De Vlaams-Brabantse omloop kan ook voor Michael Somers en Dorian Boulvin nog cruciale punten opleveren. De twee heren strijden elke manche voor dichte ereplaatsen. Bij de mannen zullen eveneens enkele Engelse atleten deelnemen.

De favorieten van Atletieknieuws

*** Soufiane Bouchikhi

** Isaac Kimeli

* Robin Hendrix, Dieter Kersten, Michael Somers, Dorian Boulvin, Simon Debognies, Koen Naert

Jeroen D’hoedt is net zoals in Hannuit topfavoriet voor de korte cross. Hoewel de CABW-atleet geen recht heeft op de Vlaamse titel, zal hij zal wellicht met de overwinning naar huis gaan. Voor de overige podiumplaatsen zal de strijd losbarsten tussen Ali Hamdi en Valeré Hustin. Ook Sam ValgaerenPhilip Cortvriendt en Oussama Lonneux zorgen voor stevige concurrentie. Ismael Debjani geeft verstek.

Alle info over het Vlaams kampioenschap veldlopen in Rotselaar vindt u hier.