De zesde editie van de IFAM Indoor belooft er eentje te worden die we niet snel zullen vergeten. Vooral uit Nederlandse hoek wordt stevige concurrentie aangeboden met Dafne Schippers en Churandy Martina. Langs Belgische zijde mogen we hopen op een topchrono van Eline Berings. Wie kan haar nog vervoegen richting het WK indoor? En wie zorgt voor de verrassing van de avond? Een uitgebreide voorbeschouwing vindt u hieronder.

Voorprogramma

Het voorprogramma van de IFAM wordt op gang geschoten met de reeksen van de 400 meter. Onder meer Hanne Claes en Camille Laus maken hun opwachting in de Topsporthal. Bij de mannen komen Dylan Owusu en Samba Fall in actie. Verder zijn ook de 60m en 800m gevuld met Belgische topatleten.

Elien De Vocht – Foto: Tomas Sisk

Al snel mogen de vrouwelijke kampers de piste betreden. Langs Belgische zijde wordt het in het polsstokspringen uitkijken naar Elien De Vocht. Met enkele sterke Nederlanders in competitie én de steun van het publiek zou De Vocht haar PR van 4m25 wel eens aangescherpt kunnen worden. In het hoogspringen wordt het uitkijken naar de Bulgaarse Mirela Demireva. Vorige week maakte ze nog indruk door op de meeting in Karlsruhe, onderdeel van de prestigieuze World Indoor Tour, voor het eerst in haar carrière 1m95 te overschrijden. Serena Capponcelli en Hanne Van Hessche weten dus wat hen te doen staat. In het verspringen zullen meerkampsters Noor Vidts en Hanne Maudens een zoveelste beklijvend duel uitvechten.

We zouden het haast nog vergeten, maar voor het hoofdprogramma van start gaat wordt er eerst nog gestreden om de Belgische titels van de 4x200m. Die zorgen elk jaar voor de nodige spanning wanneer de Gentse Topsporthal helemaal vol loopt. Vergis u niet: Ook hier zal u enkele nationale topatleten in actie zien komen.

Hoofdprogramma

Beginnen doet het hoofdprogramma met het hoogspringen. Het lijstje met deelnemers oogt alvast veelbelovend. De beste Belgische hoogspringer van het moment, Bram Ghuys, kwam dit seizoen al tot 2m19 en hoopt om zaterdag beter te doen dan zijn record van 2m23. Heel wat exotische namen staan op de lijst. De Mexicaan Edgar Rivera en de Japanner Naoto Tobe zijn de favorieten.

Bram Ghuys – Foto: Yngwie Vanhoucke

Daniel Segers, probeert zijn kersvers nationaal verspringrecord nog wat scherper te stellen.Daarnaast wordt er wel wat verwacht van zijn trainer Cedric Nolf én van Corentin Campener. Het eerste loopnummer van het hoofdprogramma is de 3000m. Daar probeert Kim Ruell zijn persoonlijk record (8’01”58), dat al dateert van 2013, te verbeteren.

Om 20u stipt gaat het dak er ongetwijfeld af! Niemand minder dan Dafne Schippers kruipt dan in haar startblokken voor de 60m. De wereldkampioene op de 200 meter kan ook op de kortere afstanden uitstekend uit de voeten. Haar besttijd van 7”00 laat dan ook weinig aan de verbeelding over. Langs Belgische zijde mag Cynthia Bolingo de wereldkampioene proberen bijbenen, al wordt dat geen sinecure. Schippers’ fanclub blijft best nog even zitten, want om 21u40 wordt de finale betwist.

6”61. Houd deze chrono even vast. Het is de tijd die nodig is om je als Belg te plaatsen voor het WK indoor op de 60m. Robin Vanderbemden was er een paar weken geleden met 6”71 al dichtbij. Misschien kan hij met jullie steun én de stevige concurrentie van onder meer Churandy Martina zich plaatsen voor Birmingham.

Eline Berings – Foto: Yngwie Vanhoucke

Over naar de horden. Belgisch kampioen, Dario De Borger, en de vice-Belgisch kampioen, Quentin Ruffacq, kwamen dit seizoen nog niet onder de 7”90 uit. Hopenlijk lukt dat met betere tegenstanders wel! Eline Berings voert de deelnemerslijst aan bij de vrouwen. Nu het WK-ticket al een tijdje binnen is, kan de nationale recordhoudster ontspannen aan de start staan. Kan ze zaterdag al in de buurt komen van de 8”00? En wat kan Sarah Missinne? Na haar sterke beurt op het Vlaams Kampioenschap lijkt de WK-limiet ook voor haar niet gek ver weg meer. Als ze onder de 8”14 kan uitkomen, mag ook zij haar koffers pakken.

Riet Vanfleteren komt als enige Belgische aan de start van de 800 meter in het hoofdprogramma bij de vrouwen, met twee atleten die outdoor al tot 2’00” kwamen, lijkt spektakel verzekerd. Bij de mannen moesten we eerst onze duimen en vingers aflikken wanneer we de deelnemerslijst zagen. Aurèle Vandeputte en Eliott Crestan zullen het niet onder de markt hebben. Amel Tuka is de voornaamste atleet met een bronzen WK-medaille in Peking op zijn palmares. Ook Pieter-Jan Hannes maakt zich op voor vier ronden afzien.

Jonathan Sacoor – Foto: Yngwie Vanhoucke

Iets na negen uur is het de beurt aan de twee sterkste reeksen van de 400m. De Nederlandse Laura de Witte lijkt mits een verbetering van haar PR zicht te hebben om de Nederlandse delegatie te versterken op het WK indoor. Daarvoor moet ze 53”15 lopen. Dylan Borlée, Jonathan Sacoor én Michael Rossaert zijn de Belgische blikvangers bij de mannen. Met een persoonlijk record van 46”25 en de WK-limiet op 46”59 lijkt een ticket voor Birmingham niet onmogelijk voor Dylan Borlée.

Afsluiten doen we met de 1500 meter. De Pool Marcin Lewandowski is de grote topper bij de mannen. De huidige Europese indoorkampioen maakt een grote kans om het meetingrecord scherper te stellen. De Brit Charlie Grice is één van de andere blikvangers. In 2014 was hij de jongste persoon ooit die de Britse 1500m-titel won.

Meer informatie over de IFAM Indoor vindt u via deze website, tickets kan u hier bestellen.