De IFAM Koorts begint stilaan weer te stijgen. Op zaterdag 10 februari, over precies een week, neemt een hele rits Belgische topatleten het op tegen atleten met internationale allure op de IFAM Indoor. Nog vooraleer het atletiekfeest losbarst in de Gentse Topsporthal, blikken we in deze reeks vooruit met enkele potentiële smaakmakers. Voor Aurèle Vandeputte wordt het de ideale kans om zich voor het eerst dit seizoen te meten met sterke, buitenlandse tegenstanders op de 800m. Kan de West-Vlaming op die manier stevig onder 1’50 duiken?

Aurèle, hoe verliep de voorbereiding op je eerste (volledige) winter in zaal?

“Ik kan absoluut niet klagen als het over mijn voorbereiding gaat. Tijdens de periode rond Kerstmis en Nieuwjaar verbleef ik in Iten in Kenia om er een korte stage af te werken. Ik heb er voornamelijk aan mijn basis gewerkt, om eenmaal terug in België wat specifieker te gaan werken met het oog op enkele indoorwedstrijden. Het is de eerste keer dat ik meerdere wedstrijden zal afwerken op een indoorpiste, dus het is wel wat zoeken.”

In tegenstelling tot andere jaren trek je dit jaar wél de kaart van indooratletiek. Een bewuste keuze?

“De voorbije jaren liep ik meestal korte crossen deze tijd van het jaar, maar na overleg met mijn trainer heb ik beslist om het over een andere boeg te gooien. Op die manier hoop ik mijn ‘snelle benen’ voldoende te prikkelen met het oog op de zomer. Tot nu toe kan ik terugblikken op drie goede wedstrijden. Op het Vlaams kampioenschap ging ik iets te voortvarend van start, maar het feit dat ik helemaal alleen in 1’19 kon doorkomen na 600m opent zeker perspectieven met het oog op volgende week.”

Op de IFAM zal je tegen kleppers zoals Kupers en Tuka uitkomen. Droom je van een knaltijd?

“Op zich hoeft dat niet, maar gezien mijn solo op het Vlaams kampioenschap moet ik wel in staat zijn om in de buurt van 1’48 te komen. Dat is echter geen noodzaak, dus ik zal niet teleurgesteld zijn als ik daar niet in slaag. Ik heb liever een knaltijd tijdens de zomer. Ik zal tevreden zijn als ik onder 1’50 duik. Stel dat ik sneller zou gaan, dan telt dat als bonus.”

Naar welke wedstrijden kijk je uit op de IFAM?

“Dafne Schippers is een naam als een klok, dus zeker de 60m bij de vrouwen. Ik vermoed trouwens dat de 1500m bij de mannen een wedstrijd wordt om duimen en vingers bij af te likken.”

Aurèle Vandeputte tijdens zijn solo op het Vlaams kampioenschap – Foto: Yngwie Vanhoucke

Staan er nog grote wedstrijden op de planning?

“Zeker. Drie dagen na de IFAM zal ik in Liévin aan de start komen. Vroeger was dat één van de grootste meetings van het indoorseizoen, maar die is enkele jaren van de kalender verdwenen. Dit jaar keert de meeting in volle glorie terug met onder andere Pierre-Ambroise Bosse. Ik zal in een 1000m uitkomen tegen de wereldkampioen op de 800m en nog enkele sterke Afrikaanse atleten. Ik hoop om een tijd van om en bij de 2’20 te lopen.”

Je bent er vorige zomer niet in geslaagd om deel te nemen aan een internationaal kampioenschap. Hoop je daar in 2018 verandering in te brengen?

“Natuurlijk hoop ik daar als ambitieuze atleet op, maar ik wil me er niet op gaan vastpinnen zoals andere jaren. Vorige zomer heb ik op die manier een tijd lang wat doelloos rondgelopen, omdat het net niet gelukt was om me te plaatsen voor het EK voor beloften. Het was vooral frustrerend om pas in het laatste weekend voor de deadline mijn plaats in de top 12 op de ranking te verliezen. Die plaats had me verzekerd van een deelname. Een wedstrijd met enkele sterke Fransen in dat laatste weekend gooide helaas roet in het eten. Als ik fit kan blijven en sterke races kan lopen, dan is een EK-ticket zeker niet onmogelijk.”

Als afsluiter, op welk nummer zou je het liefst je race tijdens de IFAM Indoor willen afwerken?

“Eigenlijk hoor ik quasi niks tijdens mijn race op uitzondering van mijn coach dan soms. Ik heb dagen waarop ik tijdens de opwarming al in mijn tunnel zit. Dat heeft echter niks te maken met de inzet die dag. Ik heb al meer stress gehad voor het PK dan voor pakweg de Memorial Van Damme. Ik laat het aan mijn collega’s over om een goed nummer te kiezen, dat het publiek ook kan plezieren.”

Meer informatie over de IFAM Indoor vindt u via deze website, tickets kan u hier bestellen.