Uit het oog, maar niet uit het hart. Het is een tijdje stil geweest rond Axelle Dauwens. De hordeloopster heeft in tussentijd echter niet stilgezeten. Ze ruilde het niet zo heel verre Denemarken even in voor het al wat verdere Zuid-Afrika om daar zo’n drie weken in warmere oorden te kunnen trainen. Na het verlies van haar profcontract bleef de hordeloopster dus allerminst op haar lauweren rusten.

Atletiek moest stevig inboeten wat betreft profcontracten. Ook Axelle Dauwens betaalde de prijs voor een zomer waarin ze de vooropgestelde doelstellingen niet kon behalen. “Afgelopen seizoen was voor mij zeker geen succes. Ik had er meer van verwacht omdat er op een bepaald moment ook meer inzat. Ik was me er altijd van bewust dat mijn trainerswissel een risico kon vormen en dat dit kon leiden tot mindere prestaties.”

De atlete van ACME liet allesbehalve het hoofd hangen. De vele reacties van mensen rondom haar brachten tevens ook veel steun. “Uit de reacties merkte ik op dat velen het onterecht vonden dat ik mijn contract verloor en dat ze me zouden blijven steunen. Het deed me dan ook deugd te voelen dat er veel mensen met je meeleven.” In tegenstelling tot hen vond Dauwens de beslissing niet onterecht en is ze Sport Vlaanderen heel dankbaar voor de kansen die ze kreeg. “Wie niet presteert, die vliegt eruit. Dat is bij elke andere job ook het geval.” Het was dankzij Sport Vlaanderen  dat ze topsport kon combineren met haar studies en kon toewerken naar de Olympische Spelen. Daar is de hordeloopster nog steeds dankbaar voor. ”Het is uiteraard jammer dat ik iets verlies waar ik hard voor gewerkt heb, maar zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Ik ben liever dankbaar voor wat ik al die jaren gekregen heb, dan gefrustreerd te zijn voor wat ik niet meer heb.”

Foto: Jeroen De Meyer

Na reeds een jaar onder de hoede te trainen van haar coach, Mikkel Larsen, zijn de ‘valkuilen’ ondertussen gekend en is haar lichaam de nieuwe trainingsaanpak niet meer vreemd. “Mijn coach heeft me een jaar aan het werk gezien en kent me intussen wat beter waardoor hij mijn trainingen beter kan aanpassen. Vooral de sprinttrainingen verschillen met die van vorig jaar, maar ook binnen mijn krachttrainingen zijn de accenten verlegd. Voor mij was het belangrijk om te leren uit de ‘fouten’ die we afgelopen jaar gemaakt hebben zodat we ze dit seizoen kunnen aanpakken. Ondanks het feit dat ik geen goede tijden heb neergezet vorig jaar, heb ik veel geleerd over deze nieuwe aanpak. Ik heb dingen verbeterd en ben op andere zaken achteruit gegaan. Topsport is vaak een proces van trial-and-error, maar op dit moment verloopt alles vlot. Ik ben dus tevreden.”

In januari trok ze samen met haar trainingsgroep naar het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom voor een stage van 20 dagen. “Ik was er de Belgische indringer binnen het Deense team, al ben ik intussen al deel van het meubilair geworden. Ik kon er extra aan mijn snelheid werken en heb enkele trainingen met een specifieke focus op de 400m horden gedaan. De trainingen daar verliepen heel goed”, aldus een opgetogen Dauwens.

Wie had gehoopt om Dauwens nog eens in het land te treffen op een indoormeeting is eraan voor de moeite. Het indoorseizoen is naar eigen zeggen nooit haar ding geweest en laat ze dan ook voor wat het is om rustig te kunnen toewerken naar de zomer waar het EK in Berlijn één van de grote doelen wordt. “Naast het EK wil ik ook graag drie wedstrijden lopen waar ikzelf écht tevreden van ben”, besluit ze.