De IFAM Koorts begint stilaan weer te stijgen. Op zaterdag 10 februari, over precies 10 dagen, neemt een hele rits Belgische topatleten het op tegen atleten met internationale allure op de IFAM Indoor. Nog vooraleer het atletiekfeest losbarst in de Gentse Topsporthal, blikken we in deze reeks vooruit met enkele potentiële smaakmakers. In het hoogspringen doet Bram Ghuys een gooi naar zijn persoonlijk indoorrecord, dat momenteel nog op 2m23 ligt.

Bram, hoe ging je indoorseizoen tot dusver? Ben je tevreden over je prestatie op het Vlaams indoorkampioenschap?

“Ik ben het indoorseizoen begonnen met een wedstrijd in Frankrijk, met als resultaat 2m10. De sprongen zaten goed, maar ik presteerde heel wisselvallig. Op het PK indoor haalde ik 2m18, op het Vlaams indoorkampioenschap ging ik met 2m19 nog een centimeter hoger. Bij de laatste poging op 2m24 had ik een zeer goed gevoel dus dat geeft vertrouwen richting de komende wedstrijden. Ik kende namelijk niet de beste voorbereiding: op acht dagen werkte ik drie examens af en daartussen verbleef ik nog eens vier dagen in Frankrijk met het werk. Ik nam daar deel aan een aflossingsloop waarbij ik 14 kilometer afhaspelde met 500 hoogtemeters. We haalden tussen 200 ploegen zelfs het podium, maar daardoor verscheen ik niet helemaal uitgerust in de Topsporthal.”

Hoe intensief train je momenteel?

Podium Vlaams indoorkampioenschap – Foto: Yngwie Vanhoucke

“Nu liggen de examens achter de rug en kan ik twee weken opbouwen tot de IFAM Indoor. Als ik geen training moet missen door wedstrijden of andere uitstapjes dan kom ik aan een weektotaal van acht trainingen. Maandag, woensdag en in het weekend staat telkens één training op het menu, dinsdag en donderdag werk ik twee trainingen af. Vrijdag laat ik de beentjes volledig rusten, al kan er eventueel wel nog een training of twee bij. Ik werk 24 uur per week en op dagen dat ik niet moet gaan werken, trek ik twee keer per dag mijn trainingsschoenen aan. Met het oog op het EK in Berlijn zal ik het trainingsvolume wellicht nog iets opschroeven en een dagje minder werken.”

Die EK-limiet wordt het hoofddoel?

“Ja, daar wil ik volledig voor gaan. Het is vrij vervelend dat de selectieprocedure pas opent op 1 april aangezien ik het gevoel heb dat indoor de limiet er al inzit. Mijn record ligt op 2m23, met een sprong over 2m24 ben ik zeker van het statuut als A3-atleet (geeft recht op ondersteuning voor stages, red.) bij de Vlaamse Atletiekliga. Voor het EK in Berlijn is 2m26 nodig, als ik nog wat kan werken op de regelmaat dan zit dat er misschien wel in op de IFAM Indoor.”

Hoe hard kijk je uit naar de IFAM Indoor op 10 februari? 

Bram Ghuys – Foto: Jasper Jacobs

“Toch wel vrij hard, want met een beetje meer tegenstand kan die limiet er wel uitkomen. Vorig jaar draaide het op Belgische meetings niet zo vlot, maar nu ik in vorm ben kom ik meestal pas in actie als de nationale concurrenten hebben moeten afhaken. Dan verlies je een klein beetje spanning, maar ook de sfeer op de IFAM Indoor zit meestal goed. Zo word je als het ware mee gezogen naar hogere hoogtes.”

Wat als je een nummer zou mogen kiezen om op de IFAM Indoor je sprongen af te werken?

“Wel, tot nu toe heb ik vaak gewisseld van nummer op wedstrijden waar dat mogelijk was. Op 30 december in Lille koos ik voor “Back In Black” van AC/DC, een perfecte intro voor aanvang van een sprong. Ook Eminem heeft tal van nummers uitgebracht waardoor het competitiebeest in mij loskomt.”

Meer informatie over de IFAM Indoor vindt u via deze website, tickets kan u hier bestellen.