Birtukan Adamu heeft de CrossCup-manche van Hannuit op haar naam geschreven. Het is al de tweede keer dat de Ethiopische het hoogste schavotje mag betreden, want ook vorig jaar was zij er de beste. Nina Lauwaert werd verrassend eerste Belgische en eindigde als vijfde.

Lange tijd bleef een grote kopgroep samen met heel wat buitenlandse atleten en onze sterkste landgenoten. Wie zich niet bij deze groep kon nestelen was Hanna Vandenbussche, zij miste enigszins haar start en werd op achtervolgen aangewezen. De Roemeense Roxana Barca en Poolse Katarzyna Rutkowska namen de leiding over en trokken het tempo de hoogte in. Imana Truyers, Sofie Van Accom, Hanne Verbruggen en Nina Lauwaert volgden hen op de voet, maar kregen het zichtbaar lastig. Toen Adamu naar de kop kwam, was het over en uit voor de Belgen en konden ze niets anders dan de groep lossen. Barca en Rutkowska deden nog een verdienstelijke poging om de Ethiopische bij te houden, maar ook voor hen lag het tempo te hoog.

Op geen enkel moment kwam de overwinning van Adamu nog in het gedrang want stelselmatig breidde ze haar voorsprong uit. Barca, de vierde van het EK veldlopen, kreeg nog wat weerwerk van de Poolse, maar na een uitschuiver op een heuveltje had de Roemeense helemaal vrij spel om de tweede plaats binnen te halen. Rutkowska werd zo derde.

Spanning was er wel in het Belgische kamp. Lange tijd bleef het groepje met Truyers, Van Accom en Lauwaert mooi samen en beurtelings namen ze het kopwerk voor hun rekening. Lauwaert, die tijdens de CrossCup in Roeselare ook al heel sterk voor de dag kwam en al verschillende podiumplaatsen behaalde in regionale crossen, bewees dat ze sindsdien alleen maar stappen vooruit heeft gezet. Ze haalde alles uit de kast en maakte komaf met de andere Belgen om zo als vijfde en eerste Belgische te finishen. Imana Truyers slaagde er nog net in om Van Accom voor te blijven en mag zo haar eerste LBFA-titel mee naar huis nemen. Hanne Verbruggen vervolledigde als vierde Belgische de top 10, Zenobie Vangansbeke en Hanna Vandenbussche werden respectievelijk elfde en twaalfde.