Gisteren vonden bijna 2.000 atleten hun weg naar een besneeuwd Hannuit voor de eerste CrossCup-manche van 2023. Op de korte cross zorgden Annelies Nijssen en Tibaut Vandelannoote voor de verrassing door naar de winst te snellen. Op de lange cross moesten onze landgenoten telkens het hoofd buigen voor de sterke internationale concurrentie. Isaac Kimeli geraakte niet voorbij een sterke Yann Schrub. Chloé Herbiet eindigde voor het eerst als beste Belg op een vijfde plaats. Wij spraken de smaakmakers na de race.

Annelies Nijssen – Winnares korte cross

“Op basis van het gevoel op training had ik er vertrouwen in dat ik vandaag voorin zou meestrijden. Tijdens de wedstrijd verliep alles eigenlijk nog veel vlotter dan verwacht. Iedereen volgde vrij lang, maar in het stukje bergop voelde ik dat Mariska (Parewyck; red.) het lastig kreeg. Dat gaf vertrouwen om mijn versnelling uit te spelen en dat pakte goed uit. Ik sta hier dus met een tevreden gevoel. Deze winter staan er voorlopig enkel nog CrossCup-manches op het programma, al kan alles nog.”

Tibaut Vandelannoote – Winnaar korte cross

“Zalig. Mijn eerste overwinning in de CrossCup. Ik voelde mij echt heel sterk tijdens de wedstrijd, al wist ik niet wat er achter mij gebeurde dus ik bleef er wel voor gaan. Ik besefte ook dat er heel wat snelle lopers in mijn rug zaten. Het voelde echter nooit alsof ik over mijn limiet ging. Dat gevoel bij het overschrijden van de finish was ongelofelijk. Ik wist niet goed wat er gebeurde. Dit jaar loop ik enkel nog de CrossCup. De zomer blijft wel het hoofddoel, maar als het goed gaat, dan gaat het goed. Dat houdt me niet tegen om ook deze wedstrijden te knallen.”

Rahel Daniel – Winnares lange cross

“Door de sneeuw en de modder was het echt een heel zware wedstrijd. Het was hard werken om hier vandaag te winnen. Tijdens de wedstrijd ben ik gevallen, maar pijn heb ik niet. Ik ben klaar voor het WK. Dat wordt meteen ook mijn volgende wedstrijd.”

Foto: – Tomas Sisk / Golazo

Chloé Herbiet – Eerste Belgische lange cross

“De hele wedstrijd voelde ik mij echt sterk. Ik kon continu atleten blijven oprapen. Stelselmatig kwam ik ook dichter op Lisa (Rooms; red.). Ik wist dat ik niet met haar naar de finish moest gaan, dus besloot haar voorbij te gaan en afstand te nemen. Het is een heel leuk gevoel om hier eerste Belg te worden. Dat lukte mij nog nooit eerder, dus dit is best een leuke verrassing.”

Lisa Rooms – Tweede Belgische, leidster CrossCup-klassement

“Toen ik toekwam leek het nog een vrij snel parcours te zijn, maar dat heb ik zwaar onderschat. Ronde na ronde werd het echt zwaarder en meer schuiven. Ik hou van de sneeuw, dus ik vond het wel leuk. Over mijn wedstrijd ben ik eigenlijk echt tevreden. Het niveau lag echt enorm hoog. Het is natuurlijk jammer dat ik niet als eerste Belgische finish. Als ik tien meter vroeger mijn sprint had ingezet, dan had ik Chloé (Herbiet; red.) nog gepakt denk ik. Na een iets rustigere periode drijf ik vanaf volgende week weer het volume op. Het BK is het hoofddoel. Het is hét moment om de Belgische titel binnen te halen. Ik leg mijzelf daar eigenlijk wel wat druk voor op, want ik stop niet met crossen voordat ik die titel heb. Hoewel het echt het moment is, hoop ik wel dat de concurrentie in Brussel van de partij is. Al vrees ik ervoor dat atleten als Mieke Gorissen er gaan zijn.”

Yann Schrub – Winnaar lange cross

“De voorbije weken trainde ik onder de Portugese zon en ik besloot pas last minute om naar Hannuit af te zakken. Ik ben blij dat ik deze beslissing genomen heb, want mijn benen voelden vandaag geweldig. De vorm zit ook weer goed na een lastiger eindejaar en ik heb genoten van de battle met Isaac (Kimeli; red.). De winst was een mooie kers op de taart. De komende weken hoop ik het veldlopen te combineren met een indoorseizoen, al blijft de zomer prioriteit voor mij.”

Foto: – Tomas Sisk / Golazo

Isaac Kimeli – Tweede lange cross, leider CrossCup-klassement

“Dit was geen parcours op mijn maat. Ik voelde mij goed, maar door de vele bochten ging het mij minder goed af en moest ik lossen bij de Fransman. Ik was eigenlijk verrast dat de Kenianen nergens te zien waren in de slotfase. Met deze tweede plaats ben ik zeker tevreden. Op het podium staan en punten pakken voor de ranking waren vandaag mijn belangrijkste doelen. Met een tweede plaats is dat goed gelukt. Ik loop binnenkort nog een cross in Spanje, eveneens met oog op de ranking. Daarna werk ik nog de twee crossen van de CrossCup af en eind april volgt een snelle 10.000m op de piste waar ik mij al meteen hoop te plaatsen voor het WK in Istanboel.”

Guillaume Grimard – Derde lange cross

“Ik had vandaag nooit verwacht om met de top vijf te kunnen concurreren. Na mijn niet-selectie in Roeselare voor het EK veldlopen heb ik het mentaal moeilijk gehad om te blijven trainen. De laatste trainingsweken verliepen ook iets moeizamer. Toch stond ik vandaag met frisse benen aan de start en dat heeft het verschil gemaakt. Ik miste alleen nog wat snelheid om echt met de toppers mee te strijden. Ik denk niet dat ik deze winter nog met Isaac (Kimeli; red.) naar de finish kan, maar ik heb er vertrouwen in dat ik in de zomer nog mooie dingen ga kunnen tonen als ik deze lijn doortrek.”