Isaac Kimeli heeft tijdens de CrossCup in Hannuit niet voor een Belgische overwinning kunnen zorgen. Kimeli sleurde lang aan de kop, maar moest de Fransman Yann Schrub net voor het ingaan van de laatste ronde laten gaan. Schrub liep uiteindelijk nog een bonus van 19 seconden bij elkaar op de nummer drie van het Europees kampioenschap veldlopen. De derde plaats ging knap naar Guillame Grimard.

De CrossCup-manche in Hannuit kon dankzij zijn ‘Golden Level’ in de World Athletics Cross Country Tour op sterke buitenlanders rekenen. Toch kregen zij de overwinning niet cadeau.

Isaac Kimeli zette zich in de eerste twee ronden namelijk aan kop en jaagde het tempo flink de hoogte in. De kopgroep dunde zo al snel uit tot een vijftal met Guillaume Grimard, Lucas Da Silva, de Fransman Yann Schrub en de Keniaan Gideon Rono. 

Da Silva, vorig jaar nog de beste Belg in Hannuit, moest na een kleine drie ronden als eerste de rol lossen. Een ronde later zette Schrub, de nummer drie van het EK in München op de 10.000m, zich aan de kop. Dat betekende einde verhaal voor Rono én dus een podiumplaats voor Kimeli en Guillaume. Die laatste moest even later zelf een gaatje laten, maar kon eenvoudig zijn podiumplaats veiligstellen.

Schrub besefte dat hij niet met Kimeli naar de finish moest gaan en pakte net voor het ingaan van de laatste ronde uit met een stevig tussensprintje. Kimeli kon geen weerwerk meer bieden en liet de Fransman gaan. Het verschil aan de finish bedroeg uiteindelijk nog negentien seconden, maar Kimeli wordt wel de nieuwe leider in het CrossCup-klassement. Grimard finishte nog eens elf seconden later knap als derde, op 30 seconden van de winnaar.

Tibaut Vandelannoote verrast met eerste CrossCup-overwinning

Tibaut Vandelannoote heeft de topfavorieten het nakijken gegeven op de korte cross. De atleet van FLAC schoot pijlsnel weg na het startsignaal en vatte meteen voorin post. In de laatste honderden meters kon Vandelannoote de wedstrijd volledig naar zijn hand zetten. Hij snelde weg en kon voor het eerst in zijn carrière zegevieren in de CrossCup. De tweede plaats ging naar Ziad AudahMaxime Delvoie werd derde.