Edinah Jebitok heeft op de Energyvision CrossCup in Hannuit geen spaander heel gelaten van de tegenstand. De Keniaanse ging er al in de eerste ronde alleen vandoor en won eenvoudig. Jana Van Lent trok de goede lijn door en werd vijfde en LBFA-kampioene. Op de korte cross troefde Belgisch vicekampioene Charlotte Van Hese de terugkerende Eline Dalemans af.

Geen Chloé Herbiet of Lisa Rooms op de Energyvision CrossCup in Hannuit en daardoor kregen andere Belgische dames de kans om zich te tonen. Dankzij het gouden label in de World Athletics Cross Country Tour mocht Hannuit wel heel wat indrukwekkende internationale atleten ontvangen. Edinah Jebitok uit Kenia liet er geen gras over groeien en koos in het besneeuwde landschap meteen het ruime sop. Pamela Kosgei en Faith Chepkoech leidden de achtervolging met de Britse Megan Keith een eindje verderop. Een wederom indrukwekkende Jana Van Lent nam daarachter de vijfde plaats in. Keith, de Europese beloftenkampioene, deelde goed in en kreeg Chepkoech nog te pakken om derde te worden. Tegen eenzame leidster Jebitok had weliswaar niemand een verhaal. Zij triomfeerde al voor de derde keer deze winter in een Gold label Cross Country Tour-manche.

Foto: Jolien De Bock

Van Lent kreeg in het begin van de koers nog even het gezelschap van de Hongaarse Anna Vindics-Toth. Die gooide ze echter snel overboord waarna ze nooit meer in de problemen zou komen. Van Lent is aangesloten bij Excelsior en pakte dus de LBFA-titel. In het algemeen klassement houdt ze haar eerste plaats vast. Daarin doet ook Victoria Warpy een goede zaak. Zij werd tweede Belgische voor Amélie Bihain, goed voor haar beste individuele prestatie ooit in de CrossCup. Julie Voet wordt dankzij haar zeventiende plaats leidster in het beloftenklassement nu Van Lent daarvoor geen punten meer kan sprokkelen.

Korte cross: Van Hese wint AVLO-duel

Op de korte cross kregen klassementsaanvoerster Lotte Scheldeman en Belgisch vicekampioene Charlotte Van Hese met Eline Dalemans af te rekenen. Dalemans, doorgaans een vaste waarde op de lange cross, trok pas voor het eerst deze winter de crossspikes aan na heel wat blessurezorgen. Ze speelde meteen voorin mee en mocht met AVLO-clubgenote Van Hese en Liselot Smolders bikkelen om de zege. Van Hese ging naar de kop en haalde het van Dalemans dankzij een sterk eindschot. Smolders bleef Emma D’haene voor en mocht als derde mee het podium op. Belofte Lucie Grandjean werd vijfde en kroonde zich tot LBFA-kampioene. Met nog één manche voor de boeg heeft Scheldeman in het klassement een voorgift van drie punten op Van Hese.