Naast Abdi Bashir verdedigde ook Imana Truyers dit weekend de Belgische kleuren in een buitenlandse veldloop. Truyers werd uitgenodigd om deel te nemen aan een internationaal gekleurde veldloop in het Spaanse Zornotza. Tussen dat internationaal geweld stond Truyers haar mannetje door op een negende stek te finishen. Vorige week liep ze op de Sylvesterlauf in Trier nog naar een achtste plaats.

Die stratenloop in Trier was een mooie afsluiter van het jaar 2017, alsook van het eerste deel van een meer dan geslaagd winterseizoen voor Truyers. Ze was overigens niet de enige Belgische aan de start. Vanessa Scaunet en Sofie Van Accom tekenden er vorige week eveneens present. Over naar de orde van de dag en het zware parcours in het Baskenland. De wedstrijd bij de vrouwen kende een eerder trage aanvang. Het feit dat de veldloop maar liefst negen kilometer lang was, speelde hier natuurlijk mee. De modder en hobbelige ondergrond maakten het de atleten extra lastig. Daar kwam echter verandering in toen de Spaanse kampioene en latere winnares, Trihas Gebre Aunoon, aan de boom ging schudden. Truyers handhaafde zich ondertussen bij de beste 15.

“Ik probeerde mijn race rustig op te bouwen, aangezien er vandaag nog langer zou gelopen worden dan op het EK veldlopen. Ik begon meer en meer in de wedstrijd te komen. Op die manier probeerde ik aansluiting te vinden bij het groepje dat in mijn buurt liep. Ik slaagde in dat opzet en kon zo enkele dames inhalen. Bij het ingaan van de laatste kilometer moet ik zevende gelopen hebben, maar mijn inspanningen tijdens de race zorgden ervoor dat ik geen ultieme versnelling meer in de benen had. Hierdoor moest ik nog twee atletes voor me dulden, maar met die negende plaats kan ik zeker niet klagen”, aldus een tevreden Truyers. De winst bij de mannen in het Baskenland was weggelegd voor de Ugandees Timothy Toroitich.

De komende weken staan in het teken van de de CrossCup-manches van Hannuit en Rotselaar. In Hannuit doet de 24-jarige atlete van CABW een gooi naar haar eerste Waalse titel. Afsluiten doet ze zoals gewoonlijk op het BK veldlopen, dat vanaf dit jaar plaatsvindt in het Park van Laken in Brussel.