Bij de senioren mannen mogen Lander Tijtgat en Soufiane Bouchikhi de Belgische kleuren gaan verdedigen in Samorin. Gisteren omstreeks 17u30 werd de selectie voor het EK veldlopen bekendgemaakt. Twee uur later ging de telefoon af: Een emotionele Bashir Abdi kan zich niet vinden in de keuzes van de selectiecommissie. “Waarom sturen ze geen ploeg bij de senioren mannen?”, luidde het.

“Voor alle duidelijkheid: Ik vind het zelf terecht dat ik niet geselecteerd ben. Ik heb mij niet laten zien in Roeselare en ik was er ook niet in Mol”, stak Bashir Abdi van wal. “Wat ik helemaal niet begrijp is dat ze geen ploeg sturen bij de senioren mannen. Moesten ze nu alleen Soufiane Bouchikhi selecteren zou ik het nog kunnen begrijpen. Door de nieuwe regel heb je slechts drie atleten nodig om in aanmerking te komen voor een teamprestatie. Ik zou gerust de kosten van deze derde atleet op mij willen nemen.”

De Belgische zilveren selectie op het EK veldlopen in Belgrado – Foto: Jeroen De Meyer

“Zelfde niveau als in Belgrado”

“Isaac Kimeli en Thomas De Bock verdienen het om er bij te zijn. Zeker als je kijkt naar het niveau, dat is vergelijkbaar met vier jaar geleden toen we in Belgrado zilver pakten met de ploeg.” Net als bij de senioren mannen worden er ook bij de senioren vrouwen en junioren vrouwen twee atleten geselecteerd. “Daar maken ze dezelfde fout, dat valt mij echt op.”

“Geen rekening gehouden met zomer”

“Ik heb het gevoel dat de mensen die deze selectie hebben gemaakt geen interesse hebben voor atletiek. Er werd op voorhand gezegd dat er rekening zou worden gehouden met de zomerprestaties, maar dat is helemaal niet gebeurd. Anders zou Isaac er zeker bij zijn. Ik zou mijn geliefde sport graag anders willen zien, maar daar kunnen we als atleten jammer genoeg weinig aan doen.”