Zaterdag en zondag vormt het Koning Boudewijnstadion het decor voor het BK alle categorieën. De weersvooruitzichten duiden op geen al te goede omstandigheden op zaterdag, zondag zou het iets beter worden. Die omstandigheden zullen ongetwijfeld hun rol spelen met het oog op het behalen van limieten, maar het blijft een kampioenschap: het behalen van de Belgische titels primeert dan ook voor velen. Wij geven u in volgend overzicht alvast een idee wie de kanshebbers zijn.

Sprintnummers

Op de kortste afstand van het weekend belooft het een spannende, open strijd te gaan worden. Bij de mannen op de 100m komt Raphael Kapenda met de beste prestatie aan de start. De junior kwam al erg dicht in de buurt van 10”54, de limiet voor het EK, maar slaagde er nog niet in om die tijd te behalen. Misschien lukt het hem op de Heizel wel in een rechtstreeks duel met Arnout Matthijs en Jean-Marie Louis, die na Kapenda de beste tijden lieten optekenen. Een soortgelijk verhaal volgt bij de vrouwen. Hier is het opnieuw een youngster met belofte Manon Depuydt die de ranglijst aanvoert. Zij zal het mogen opnemen tegen Olivia Borlée, Cynthia Bolingo en Imke Vervaet.

Robin Vanderbemden
– Foto: Tomas Sisk

Op de 200m lijkt Robin Vanderbemden op weg naar een relatief makkelijke Belgische titel. De vraag rijst echter of de Belgian Tornado ook een gooi doet naar de WK-limiet van 20”39, aangezien zijn PR daar slechts zes honderdsten van verwijderd is. Verder wordt het uitkijken naar junior Kobe Vleminckx. De beloftevolle sprinter kende een erg regelmatig seizoen tot nu toe, maar hij bleef telkens slecht enkele honderdsten boven de gevraagde 21”28 om naar Grosseto af te zakken. Kan de magische bocht in het Koning Boudewijnstadion voor die paar honderdsten zorgen? Bij de vrouwen krijgen we dezelfde namen als op de 100m, maar ook hordeloopster Anne Zagré waagt zich aan de halve baanronde.

Op de volledige baanronde komt de familie Borlée aan de start. Kevin kwam met 45”47 al het dichtst in de buurt van de WK-limiet van 45”33, maar het BK wordt dé grote test met het oog op het WK in Londen. Broers Jonathan en Dylan hopen aan te knopen met een goede prestatie. Verder wordt het uitkijken naar wat Alexander Doom, Jonathan Saccoor en Michael Rossaert kunnen. Rossaert is nog op zoek naar de EK-limiet van 46”78. Bij de vrouwen hoopt scholiere Elise Lasser nog drie honderdsten beter te doen dan haar 54”20 om een ticket naar Grosseto beet te hebben. Concurrentie mag ze vooral verwachten uit de hoek van ouderdomsdeken Laetitia Libert. De Canadese Muir zal voor een mikpunt zorgen, aangezien haar PR een pak sterker is dan dat van Lasser.

Polsstok -en hoogspringen

De WK-limiet voor het polsstokspringen is met 5m70 uiterst scherp. Arnaud Art en Ben Broeders gaan er echter wel naar op zoek. Broeders kan zich wel aan optrekken aan het feit dat hij naar het EK voor beloften mag. Fanny Smets en Elien De Vocht zullen bij de vrouwen voor de spanning zorgen. Het wordt ook uitkijken naar wat juniores Hanne De Baene en Melanie Vissers kunnen met het oog op hun EK. De Baene kwam in Lokeren al in de buurt van het BR. Slaagt ze op het BK in haar opzet? De hoogspringers beloven er een leuke competitie van te maken. Bram Ghuys voert de ranglijst aan, maar onder meer scholier Thomas Carmoy en belofte Emile Verdonck zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien van Ghuys. Verdonck mikt nog altijd op 2m18 waarmee hij naar het EK mag. Bij de vrouwen lijkt Hanne Van Hessche torenhoog favoriet. De strijd om de podiumplaatsen kan hier interessant worden met onder anderen Hannelore Desmet en meerkampster Noor Vidts.

800m en 1500m

De 800m zal bij de mannen alvast geen heruitgave van het podium van vorig jaar worden, aangezien de derde plek toen voor Pieter-Jan Hannes was. Hannes is hard aan het werk om alsnog aan de start van een competitie te komen, maar het BK kwam te vroeg. Titelverdediger Aaron Botterman tekent wel present. Zijn clubgenoot en vice-Belgisch kampioen Viktor Benschop eveneens. Hun grootste concurrenten worden ongetwijfeld Aurèle Vandeputte, Brecht Bertels en Peter Callahan. Die laatste toonde zijn snelle benen afgelopen weekend tijdens de 1500m op de Europabeker in het Finse Vaasa. Zijn snedig eindschot leverde het Belgische team de broodnodige volle buit op. Ook junior Eliott Crestan mag zeker bij de kanshebbers gerekend worden. Voor hem wordt het een ideale voorbereiding richting het EK. Riet Vanfleteren voert de deelnemerslijst bij de vrouwen aan, maar zij zal fel belaagd worden door heel wat jeugdige atletes met onder anderen Elea Henrard, Caroline Baudinet en Syrah Ghijselings. Het zou dus een heel open strijd kunnen worden aangezien de persoonlijke records van de nummers één en vijf slechts drie seconden schelen.

Ismael Debjani – Foto: Peter Wagemans

Op de 1500m bij de mannen wordt er uiteraard veel verwacht van de kersverse Belgische recordhouder Ismael Debjani. Hij zal echter rekening moeten houden met titelverdediger Pieter Claus, die afgelopen weekend in Lokeren zijn snelle benen liet spreken door een nieuw PR op de 800m te laten noteren. Ali Hamdi mag als Belgisch kampioen op de korte cross zeker niet onderschat worden. Voor scholier Tim Van de Velde en junior Dries De Smet wordt het BK de generale repetitie richting hun EK voor junioren. Bij de vrouwen zou het wel eens een erg interessant duel kunnen worden tussen Renée Eykens, Sofie Van Accom en juniore Justine Tinck. Op papier is Van Accom de betere, maar in een tactische race zouden de snelle benen van Eykens daar wel eens anders durven over beslissen.

Ver -en hinksstapspringen

Het verspringen bij de mannen zou wel eens een heel spannende strijd kunnen worden tussen dé man in vorm, Corentin Campener en de gevestigde waarden Cedric Nolf en Mathias Broothaerts. De WK-limiet bedraagt 8m15 en lijkt te hoog gegrepen voor dit trio. Belofte Tobias Capiau begon laat met competities en is op die manier nog op zoek naar de EK-limiet van 7m70. Scholier en alleskunner Daniël Segers kwam dit seizoen al tot 7m39, waardoor de limiet van het EK voor junioren, vastgelegd op 7m51, zeker niet onmogelijk is. Meerkampster Hanne Maudens heeft met voorsprong het beste PR van de deelnemers bij de vrouwen en zal met het oog op het EK voor beloften ongetwijfeld haar goede vorm willen etaleren. In het hinkstapspringen krijgen we zowel bij de mannen, als bij de vrouwen te maken met telkens één torenhoge favoriet. Leopold Kapata heeft maar liefst één meter bonus tegenover zijn naaste belager Frédéric Xhonneux. Bij de vrouwen heeft Sietske Lenchant een iets kleinere marge met Saliyya Guisse en Ine Mylle als grootste concurrentes.

5.000m en 3.000m steeple

Op het langere werk, met name de 5.000m, wordt het naar alle waarschijnlijkheid twee keer een tweestrijd met Lukas Van Assche en Regis Thonon bij de mannen en Hanne Verbruggen en Nina Lauwaert bij de vrouwen. Een verrassing tijdens de vaak tactische races is uiteraard niet uitgesloten. Op de  3.000m steeple bij de mannen zullen Francois Dupont en Riken Ost voor het vuurwerk moeten zorgen.

Hoge en lage horden

De hoge horden bij de mannen kunnen voor spektakel zorgen met drie titelkandidaten. Dylan Caty liet tot nu toe de snelste tijd optekenen, maar Dario De Borger en Denis Hanjoul mogen zeker niet afgeschreven worden. Wie toont zich mentaal de sterkste? Bij de vrouwen zal Anne Zagré, die de WK-limiet al een tijdje op zak heeft vooral weerwerk mogen verwachten van Eline Berings. Berings hoopt beter te doen dan haar seizoensbeste van 13”19. De WK-limiet bedraagt 12”98. Chloë Beaucarne is dan weer op zoek naar het minimum om richting het EK voor beloften te mogen gaan. Zij moet nog zes honderdsten beter doen dan haar 13”56.

Margo Van Puyvelde – Foto: Johnny De Ceulaerde

Belofte Dylan Owusu liep dit seizoen al het snelste over 400m horden. De atleet uit het Gentse heeft trouwens zijn EK-ticket al beet. Hij mag voornamelijk concurrentie verwachten uit de hoek van thuislopers Romain Nicodeme en Arnaud Ghislain. De race bij vrouwen wordt gekenmerkt door de jacht op limieten. Axelle Dauwens moet naar een tijd van 56”10 lopen om naar het WK in Londen af te reizen. Voor Margo Van Puyvelde en Nenah De Coninck staan hun races in het teken van de limiet voor de Universiade, die op 57”50 is vastgelegd. De limiet voor het EK behaalden zij allebei al.

Werpnummers

Het kogelstoten en discuswerpen lijken een kolfje naar de hand te gaan worden van Philip Milanov. Milanov, die afgelopen weekend op de Europabeker zijn PR aanscherpte in het kogelstoten,  verkeert in bloedvorm en de tegenstand zal dus vooral voor de twee overige podiumplaatsen moeten strijden. In het kogelstoten bij de vrouwen krijgen we een soortgelijk verhaal met Jolien Boumkwo als uitgesproken favoriet. Anouska Hellebuyck lijkt dan weer op basis van haar seizoensbeste de uitverkorene voor de Belgische titel in het discuswerpen.

Vanessa Sterckendries – Foto: Sven Pieters

Jarne Duchateau en Timothy Herman kunnen er een leuk duel van maken in het speerwerpen. Duchateau heeft een betere prestatie achter zijn naam staan, maar Herman bewees al eerder een kampioenschapsman te zijn. Bij de vrouwen lijkt niemand een bedreiging te gaan vormen voor Kato Van Den Brulle. De speerwerpster heeft haar ticket naar het EK al een tijdje op zak. Remi Malengreaux is dan weer dé favoriet in het hamerslingeren bij de mannen. Bij vrouwen wordt het uitkijken naar het duel tussen Vanessa Sterckendries en Jolien Boumkwo. Sterckendries toonde zich de afgelopen weken wel de betere van de twee.

De volledige deelnemerslijst voor het BK vindt u hier, voor het programma klik hier.