België besluit de tweede dag van de Europabeker in het Finse Vaasa op plaats acht. Promoveren wordt een haast onmogelijke opdracht, maar het heeft er wel alle schijn van dat behoud in de First League nu al relatief zeker is. Vooral Peter Callahan deed met zijn overwinning op de 1.500 meter een goede zaak voor het puntentotaal. Ook onder meer Margo Van Puyvelde, Dylan Borlée, Axelle Dauwens en de vrouwelijke 4x100m-ploeg droegen zeker hun steentje bij. Een samenvatting van de prestaties van onze landgenoten.

Het was Vanessa Sterckendries die met het hamerslingeren de tweede dag van de Europabeker mocht openen. Sterckendries wierp haar hamer in haar laatste worp voorbij de 60 meter (60m84) en schonk ons land de eerste vijf punten. Elien De Vocht volgde haar voorbeeld en deed in het polsstokspringen nog net iets beter. Zij sprong over 4m00 en sprokkelde zo 6 punten. De lat werd nadien op 4m15 gelegd, een hoogte die De Vocht al meermaals wist te overbruggen, maar vandaag zat dit er niet in. Het was al vrouwelijke kampnummers wat de klok sloeg in de eerste uren van de wedstrijd, want ook Sietske Lenchant mocht zich al vroeg in de namiddag opmaken voor het hinkstapspringen. Met een beste sprong van 12m20 eindigde ze als elfde, maar zorgde ze toch voor 2 punten.

Axelle Dauwens – Foto: Jeroen De Meyer

Op het eerste loopnummer van de dag, de 400 meter horden, was het de beurt aan Axelle Dauwens en Dylan Owusu. Dauwens deed het meer dan behoorlijk, kon goed mee met de eersten, maar moest in de laatste rechte lijn toch haar meerdere erkennen in haar concurrenten. Ze klokte uiteindelijk af als vierde in exact 57”00. Owusu mocht vervolgens starten in een deelnemersveld om ‘u’ tegen te zeggen. Met onder meer Yasmani Copello, de bronzen medaillewinnaar van Rio, en Karsten Warholm, de revelatie van dit seizoen, kon het niet anders dan hard gaan. De RCG-atleet vocht tot het einde, maar moest genoegen nemen met de voorlaatste stek in de finale (52”27).

Na de vrouwen was het de beurt aan de mannen in het hamerslingeren. Remi Malengreaux mocht op dit nummer de Belgische kleuren verdedigen. Hij geraakte echter niet verder dan 55m36 en de laatste plaats.

Geen Imke Vervaet in de finale van de 100m. Zij kon gisteren geen plaats afdwingen bij de beste acht en kwam daarom vandaag individueel niet meer in actie. Kobe Vleminckx slaagde hier wel in. Met een stevige tegenwind liet hij de klok stoppen na 11”02, wat hem 6 punten opbracht. Op de 3.000m bij de vrouwen kwam Lisa Rooms aan de bak. Zij deed het meer dan behoorlijk en finishte slechts een drietal seconden boven haar persoonlijk record in 9’22”03 en deed hiermee 7 punten in het zakje. Het grootste hoogtepunt voor het Belgische kamp kwam er op de 1.500m waar Peter Callahan met de volle buit ging lopen. In een tactische en trage wedstrijd stormde Callahan op 300m van het einde naar voor en liet de rest van het veld achter zich. Hij finishte net onder de vier minuten (3’59”09), maar zal dankzij deze overwinning niet wakker liggen van zijn tijd. Riet Vanfleteren mocht zich opmaken voor de 800m. Zij ging de eerste ronde goed mee, maar moest dit op het einde wat bekopen waardoor ze afklokte op 2’12”18. Dankzij diskwalificatie van de Turkse en de Roemeense atlete was haar prestatie nog goed voor 3 punten.

Philip Milanov – Foto: Jeroen De Meyer

In het hoogspringen bij de mannen blijft Bram Ghuys, die deze winter lang geplaagd werd door blessureleed, op zoek naar zijn goede vorm. Ghuys bleef steken op 2m10 en blijft met deze prestatie toch een eind onder zijn seizoensbeste (2m17). Het leverde hem alsnog 2 punten op. Beter verging het Philip Milanov! Deze keer niet in zijn vertrouwde discusring, daar zien we hem morgen pas aan het werk, wel in die van het kogelstoten. In zijn derde en laatste poging wierp Milanov een persoonlijk record van 18m33. Een verbetering van bijna een halve meter ten opzichte van zijn oorspronkelijke record. Hij strandde dankzij deze knappe worp op de zesde stek.

Op de baanronde zorgden Margo Van Puyvelde en Dylan Borlée voor heel wat punten. Van Puyvelde liep naar 53”68, slechts een fractie boven haar PR, en pikte zo 9 punten mee. Dylan Borlée liep dankzij zijn 3e plaats naar 10 punten, al blijft zijn tijd (46”56) toch opnieuw een eind boven zijn seizoensbeste prestatie (46”11).

Cedric Nolf nam het verspringen voor zijn rekening en landde 7m53 ver in de zandbak. Een zeer degelijk resultaat voor de VAC-atleet die dit seizoen nog niet verder kwam dan 7m45. Kato Van Den Brulle bleef wat op haar honger zitten in het speerwerpen en moest genoegen nemen met 47m86, goed voor 4 punten.

De 5.000m werd voor ons land gelopen door Jean-Pierre Weerts. Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat niemand opgewassen was tegen Ali Kaya, een atleet met de Turkse nationaliteit. Hij pakte uit met een nieuw kampioenschapsrecord door solo naar 13’36”75 te lopen. Weerts kwam een halve minuut later over de meet (14’09”31) en werd zesde. Op de 3.000m steeple vocht Elke Godden voor wat ze waard was met een elfde stek en 11’06”88 als resultaat.

De dag werd afgesloten met de aflossingen van de 4×100 meter. Het viertal Hanne Claus, Camille Laus, Imke Vervaet en Manon Depuydt brachten in die volgorde de aflossingsstok veilig over de finish. Ze moesten enkel de Zwitsers en de Ieren voor zich dulden. Een zeer mooi resultaat voor de dames. De mannen konden dit helaas niet evenaren. Gaylord Kuba gaf de stok door aan Robin Vanderbemden die tekende voor een stevige opmars. Vervolgens was het de beurt aan Camille Snyders die op zijn beurt de stok maar moeilijk aan slotloper Dario De Borger kon overdragen. De mindere wissel resulteerde dan ook in een minder resultaat, maar wel nog 2 punten.

Zo sluit België de tweede dag af op de achtste plek met 122 punten. Enkel de eerste drie landen promoveren naar de Super League, en de landen op plaats tien tot twaalf degraderen naar de Second league. Morgen komen de overige disciplines aan bod en is het aan de andere landgenoten. Voorlopig voeren de Zwitsers het klassement aan, gevolgd door de Turken en de Zweden. Onderaan bengelt voorlopig Denemarken.