Steven Casteele heeft na een prangende eindsprint de Belgische titel op de 10.000 meter veroverd. Op de piste in Ninove bleek de KKS-atleet echt wel gewaagd aan Nick Van Peborgh, die aan de finish nipt de duimen moest leggen. Bij de vrouwen was de titel voor Ferahiwat Gamachu Tulu.

De Belgische titelstrijd bij de heren kondigde zich aan als een boeiend kijkstuk en die verwachtingen werden perfect ingelost. Al na ongeveer één kilometer scheidden Nick Van Peborgh, Steven Casteele en Regis Thonon zich af. Die laatste maakte nog geen twee weken geleden een geslaagd marathondebuut, maar beëindigde iets na halfweg vroegtijdig de race. Ook Abdelhadi El Hachimi kon de wedstrijd niet volmaken, hij sukkelt al enkele weken met een mindere gezondheid en wil geen risico’s nemen met het oog op het WK in Londen.

Na een doorkomst van 14’28 na vijf kilometer stak Casteele nadrukkelijk zijn neus aan het venster. Van Peborgh hing aan de rekker, maar de ACBR-atleet was zijn bloedvorm van de Antwerp Ten Miles duidelijk nog niet kwijt. De twee maakten er een boeiend onderonsje van en na een razendspannende slotkilometer duidde de fotofinish Steven Casteele (29’21″32) als winnaar aan. Van Peborgh (29’21″40) moest vrede nemen met het zilver, Pierre Denays (30’02″11) was een blije derde.

Ferahiwat Gamachu Tulu sprint naar de overwinning – Foto: Peter Wagemans

Bij de vrouwen greep RFCL-atlete Ferahiwat Gamachu Tulu (35’27″95) de overwinning op de 10.000m. De vijfde van het voorbije BK veldlopen hield Antwerp 10 Miles-winnares Nina Lauwaert (35’29″26) af, Dorien Peeters (37’10″60) mocht op het laagste podiumtrapje plaatsnemen.

De uitslagen vindt u binnenkort op de site van organiserende club VITA.