De geruchten deden al langer de ronde, maar nu worden ze sneller dan verwacht waarheid. 400 meterlopers Kevin en Jonathan Borlée stappen met onmiddellijke ingang in een bobsleeproject. “Nog een grote vis vangen in de atletiek wordt elk jaar moeilijker. We willen onze beste fysieke jaren zo optimaal mogelijk benutten. We gaan voor medailles. Punt”, klonk het vastberaden in een eerste reactie. “Borlée wordt Bobslée”, grapte papa Jacques. Ook enkele andere (ex-)atleten stappen mogelijk mee in het verhaal.

Begeven ze zich met die carrièreswitch niet op glad ijs? “Ergens wel. Maar anderzijds: als tweelingbroers en beste maatjes zijn wij al perfect op elkaar afgestemd. En onze spurtsnelheid mag er ook zijn, denk ik te mogen stellen”, knipoogt Jonathan. Eigenschappen die alleszins goed van pas komen op de bobsleebaan en waardoor zij zich er – volgens henzelf – als een vis in het water zullen voelen. “Garanties heb je natuurlijk nooit, maar medailles op internationale kampioenschappen zouden binnen onze mogelijkheden moeten liggen. Nog niet in Pyeongchang (waar de Winterspelen doorgaan in 2018, red.), maar wel al snel daarna. Sneller dan iedereen verwacht”, aldus Kevin.

Ook vader Jacques Borlée staat inmiddels als één man achter de carrièreswitch van zijn tweeling. Al kostte dat toch wat  tijd en overtuigingskracht. “Eerlijk, toen ze zelf met het idee aan kwamen draven, heb ik hen uitgemaakt voor het vuil van de straat”, aldus papa Borlée. “Ik had nog zóveel plannen voor de komende jaren en dacht dat ze alles zomaar wilden vergooien. Na een slapeloze nacht dacht ik er meteen anders over. Daags nadien stond al een nieuw vierjarenplan klaar. Ik zie het al helemaal zitten. Pyeongchang, hou je alvast klaar, want Borlée wordt Bobslée“, grapte hij erna.

Damien Broothaerts lijkt een logische aanwinst in het bobsleeteam – Foto: Tomas Sisk

De Borlées zijn alvast niet de eerste atleten die de sprong wagen van de atletiekpiste naar de bobsleebaan. Denk aan Hanna Mariën, ook ooit spurtster, die na een blitzcarrière in het bobslee nu als voorzitter fungeert bij de Belgische bobsleebond. En ze zijn ook niet de laatsten, zo lijkt het. Samen met de Borlées zouden nog 1 of mogelijk 2 andere (ex-)atleten in het project stappen. Hordeloper Damien Broothaerts? Alleskunner Frédéric Xhonneux? Jonathan: “Blijf maar vissen, de namen van de overige teamleden geven we pas in mei vrij. En ja, we zijn nu pas begin april, dus da’s nog lang wachten voor jullie. Maar ondertussen zitten we niet stil, hoor!” “Zo stellen we onze eigen bob – in samenwerking met geldschieter Crelan – binnenkort pas aan de pers voor. Al kunnen we wel al een kleine scoop geven”, aldus een trotse Kevin terwijl hij een blitse foto op het projectiescherm duidt.

Maar wat dan met de Belgian Tornados, het prestigieuze 4x400m project dat enkele jaren geleden uit de grond werd gestampt? “Dat gaat allerminst verloren”, aldus Jacques Borlée. “Dylan wordt ons speerpunt in dat team nu, al zijn we opnieuw volop aan het scouten naar nieuwe teamleden. Genoeg visjes in de zee!”

Kevin Borlée behaalde individueel EK-goud in 2010. Samen werden de identieke tweelingbroers Europees outdoorkampioen 4×400 meter in 2012 en 2016 en Europees indoorkampioen in 2015. De laatste jaren kregen ze het individueel steeds moeilijker om nog mee te strijden met de jonge generatie 44 (en 43) secondelopers.

 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.