Koen Naert staat op 9 april aan de start van zijn vijfde marathon. Hij zal op die dag in Rotterdam de handen in elkaar slaan met drie van onze noorderburen die hetzelfde doel delen: een tijd onder de magische grens van 2u10 op de marathon. Naerts voorbereiding verliep zonder problemen en hij geeft dan ook een zelfzekere indruk anderhalve week voor de start. “Puur conditioneel heb ik zelden nog zo sterk gestaan.”

Drie weken voor zijn marathon verbleef Naert nog een week in het Nederlandse Schoorl om er met Michel Butter, reeds goed voor een tijd van 2u09:58, nog enkele stevige trainingen af te werken. “Ik koos ervoor om een weekje naar Schoorl te trekken om even in een andere omgeving te trainen. Met Michel (Butter, red.) heb ik ook een goede trainingspartner van hetzelfde niveau. Aangezien ik in januari vader ben geworden, wou ik absoluut niet op hoogtestage gaan zoals voor mijn marathon in Berlijn en de Olympische Spelen. Ik zou de ontwikkeling van mijn zoon voor geen geld van de wereld willen missen.”

Qua voorbereiding pakte Naert het dus helemaal anders aan dan gewoonlijk, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat hij conditioneel minder ver staat. “Puur conditioneel heb ik zelden zo goed gestaan. Ik kom natuurlijk niet van hoogte, maar zoals ik nu aan het draaien ben, zal dat weinig verschil maken. In samenspraak met mijn trainer koos ik ervoor om na de Olympische Spelen en de marathon van Frankfurt rustig het winterseizoen aan te vatten om mijn lichaam te laten herstellen en dat heeft goed uitgepakt. Zonder echt hard te trainen liep ik enkele hele mooie resultaten in het veld waardoor ik met vertrouwen aan mijn marathonblok kon beginnen.

Na een relatief kort bezoek aan het veld, koos Naert ervoor om het Belgisch kampioenschap in Wachtebeke te laten schieten om zich voluit te concentreren op zijn marathon in Rotterdam. “Ik zag de crossen voornamelijk als een tussendoortje waar ik plezier kon maken. Het Belgisch kampioenschap paste niet in mijn planning omdat ik ook nog enkele wedstrijden op straat wou lopen. Die zie ik immers als een belangrijke marathonprikkel. Aangezien ik heel wat van mijn trainingen alleen afwerk, loop ik vaak iets trager. Een wedstrijd helpt dan om net dat tikkeltje sneller te gaan.” Zo won Naert de 20 kilometer van Alphen en liep hij afgelopen zondag nog de Venloop in het Nederlandse Venlo. Hij finishte er als tweede Europeaan in 1u04:26, een ideale generale repetitie aan marathontempo.

Nederlands trio volgen

Met deze goede voorbereiding in de benen, windt Naert geen doekjes om zijn doel in Rotterdam. “Met een persoonlijk record van 2u10:31 en het gevoel dat ik nu heb, moet ik gewoon voluit proberen gaan voor een tijd onder de 2u10. Het weer en de tempomakers heb je natuurlijk niet in de hand, maar mijn conditie leert me dat ik zeker in de buurt moet kunnen komen van mijn persoonlijk record.”

Naert zal in Rotterdam zijn wedstrijd grotendeel moeten afstemmen op het Nederlandse trio bestaande uit Michel Butter, Khalid Choukoud en Abdi Nageeye die een voor een hetzelfde doel hebben als Naert. “De wedstrijd zal volledig afgestemd worden op hun eisen en contractonderhandeling. Maar aangezien zij alle drie hetzelfde willen als ik, ga ik ervan uit dat ik safe zit. Ik heb afgelopen week ook met Michel overlegd en denk wel dat alles vlot zal verlopen. Hoe ik het precies ga aanpakken, zal ik pas de dag zelf beslissen. In Berlijn besliste ik ook maar net voor de start om met de groep van 2u10 mee te gaan in plaats van met de groep van 2u12 en dat pakte goed uit. Maar opnieuw: ik heb zowel mentaal als fysiek een goed gevoel en zal de komende twee weken met volle moed naar de start toeleven.”