In de hoofdstad van Noorwegen was het vandaag tijd voor de vijfde Diamond League-afspraak van het seizoen. Acht landgenoten maakten in Oslo hun opwachting, maar zoals dat vaak gaat kenden ze wisselend succes. Vooral de Borlée-tweeling zal met lichte kopzorgen de piste verlaten.

Maar liefst acht landgenoten sierden de deelnemerslijst van de Bislett Games in Oslo. Met de examens net achter de rug beet Naomi Van den Broeck de Belgische spits af. De 21-jarige belofte, die haar studies in Noorwegen afwerkt, knoopte op de nationale 200 meter opnieuw aan met haar topvorm. Een stevige meewind van 3.1 m/s blies Van den Broeck richting 23″87 en een tweede plaats. Ook de tweelingbroers Borlée kenden een aarzelend seizoensbegin en konden die twijfels nog niet meteen wegvegen. Kevin Borlée bleef met een vierde plaats in 45″53 een honderdste boven zijn seizoensbeste, Jonathan Borlée moest als zevende in 46″18 meer dan vier tienden toegeven op zijn beste chrono dit jaar. De WK-limiet van 45″33 blijft zo nog even op het verlanglijstje staan, het Belgisch kampioenschap begin juli wordt in de ogen van coach Jacques Borlée de eerste belangrijke krachtmeting. Anne Zagré heeft haar ticket naar Londen al even beet, met 12″98 en een zesde plaats kan ze na een reeks wedstrijden met een positief gevoel het trainingswerk hervatten.

Tim Van de Velde – Foto: Peter Wagemans

Op de traditionele ‘dream mile’, waar Pieter-Jan Hannes twee jaar geleden nog furore maakte, werd de rode loper uitgerold voor Jakob Ingebrigtsen.  Met zijn 16 jaar werd hij eerder dit seizoen in Oregon al de jongste atleet die op de mijl onder de vier minuten dook. Alsof dat nog niet genoeg was scherpte hij voor eigen publiek zijn fabelachtige 3’58″07 nog aan tot 3’56″29. Met Tim Van de Velde en Pieter Sisk kregen ook twee beloftevolle Belgische atleten een uitnodiging om zich te meten met het Noors toptalent. Tim Van de Velde stelde als zesde met 4’05″11 zijn eigen Belgische recordtijd bij de scholieren met 7 seconden gevoelig bij, ook Pieter Sisk maakte met een achtste plaats in 4’08″01 een meer dan verdienstelijke beurt.

Op de 800 meter bij de vrouwen mocht Renée Eykens opboksen tegen de absolute wereldtop. Op de eerste Diamond League-meeting uit haar carrière moest Eykens in het slot van de wedstrijd lichtjes de tol betalen voor het razendsnelle tempo. Met 2’03″23 finishte ze als laatste, haar seizoensbeste chrono blijft zo op 2’02″36 staan. Caster Semenya mocht na 1’57″59 de ruiker in ontvangst nemen. Afsluiten doen we met Philip Milanov, die na zijn zege in Shanghai als leider de Diamond League-competitie inging. Na drie degelijke pogingen klom de West-Vlaming met een stevige 66m39 zichtbaar tevreden naar de derde plek in de einduitslag. De Zweed Stahl (68m06) en de Jamaicaan Dacres (67m10) waren dit seizoen al aardig op dreef en bleven onze landgenoot nog voor. In het Diamond League-klassement moet Milanov met 14 punten Stahl nu naast zich dulden.