Na een pauze van een maand begint zondag in Hannuit het tweede deel van de CrossCup. Nu volgen vier manches op zeven weken tijd en zal het klassement in een beslissende plooi komen te liggen. Jeroen D’hoedt, leider bij de mannen, is er zondag niet bij, net als Thomas De Bock, Pieter-Jan Hannes en Koen Naert.

In de lange cross bij de mannen mogen we ons zondag opmaken voor een duel tussen Isaac Kimeli, Jeroen D’hoedt en Soufiane Bouchikhi. Kimeli is behalve Europees beloftekampioen ook ongeslagen dit winterseizoen, D’hoedt lijkt al de hele winter in stijgende lijn te gaan (en zijn knie is net op tijd in orde voor zondag) en Bouchikhi liet recent in Schotland een hele sterke indruk door een hele koers in het spoor van Mo Farah te blijven. Ook Simon Debognies toonde alleen nog maar mooie dingen dit jaar. De vraag is niet óf hij een keer de hele wedstrijd met de kopgroep mee kan, maar wanneer het zal gebeuren. Wie weet dit weekend al. Niet heel ver achter hem volgt dit jaar, en eigenlijk ook in de jeugdreeksen al, Dieter Kersten. Ook in Hannuit mogen we Kersten behoorlijk voorin verwachten. Michael Somers en Steven Casteele zijn eveneens van de partij en zijn de grootste kanshebbers om voor de vijfde Belgische stek te strijden zondag. Ook WACO-clubmakkers Jean-Pierre Weerts en Regis Thonon mogen hoop op een plaats bij de eerste vijf of zes landgenoten koesteren.

Andy Vernon

Thomas De Bock verkiest rustig verder te trainen, Pieter-Jan Hannes richt zich op het indoorseizoen en Koen Naert richt zich even helemaal op het vaderschap. Zij zijn er daarom niet bij. Wie er wel bij is, is Andy Vernon. Hij was vijfde op het afgelopen EK en maakte in Brussel indruk door na een gemiste start nog een mooie inhaalrace te lopen en vervolgens in de korte cross nog om de prijzen te kampen. Ook de Duitser Amanal Petros, vierde op het EK beloften na onze Isaac Kimeli, gaat zondag van start.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Isaac Kimeli, Soufiane Bouchikhi, Jeroen D’hoedt

** Simon Debognies, Dieter Kersten

* Michael Somers, Steven Casteele, Jean-Pierre Weerts, Regis Thonon

 

Sluipt Truyers richting top 3?

Imana Truyers – Foto: Tomas Sisk

In de lange veldloop bij de vrouwen zullen de Belgische concurrenten van Louise Carton opnieuw geweldig moeten verrassen als ze haar zelfs al maar willen bedreigen. In principe is er ook zondag niemand tegen haar opgewassen. Ook in het klassement is haar voorsprong ondertussen geruststellend. Achter haar wordt het opnieuw interessant. Tot hiertoe was Sofie Van Accom de beste, maar Hanna Vandenbussche en Zenobie Van Vangansbeke lieten zich zeker niet zomaar doen. In Mol bleek Vangansbeke zelfs sterker dan Van Accom. De conditie van Imana Truyers ging in de CrossCups in eigen land al in stijgende lijn, en recent liet ze in twee Nederlandse wedstrijden nog een bijzonder sterke indruk. Het belooft dus spannend te worden achter Carton, zowel om de ereplaatsen in Hannuit als om die in het klassement. Iets verderop volgen meestal Feherahwit Gamachu en Lisa Rooms. Zij kunnen proberen voor de verrassing te zorgen.

De Ethiopische Bithukan Adamu gaat het duel aan met Louise Carton. Adamu won al twee keer in Hannuit.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Louise Carton

** Sofie Van Accom, Hanna Vandenbussche, Imana Truyers, Zenobie Vangansbeke

* Lisa Rooms, Feherahwit Gamachu

 

In de korte cross zijn zondag Ismael Debjani en Renée Eykens de uitgesproken favorieten.