Lang wachten wordt beloond en dat geldt ook in de CrossCup. Zondag trekt het circuit zich opnieuw op gang met de vierde en meteen ook meest prestigieuze manche. In het Luikse Hannuit wordt namelijk de enige World Athletics Cross Country Tour Gold-wedstrijd van de Benelux georganiseerd. Langs Belgische zijde wordt het onder meer uitkijken naar Isaac Kimeli en Lisa Rooms. Zij krijgen stevige concurrentie van wereldtoppers in het veld zoals Gideon Rono en Rahel Daniel.

Traditiegetrouw moeten de CrossCup-fans na de manche in Roeselare en het EK veldlopen telkens een slordige twee maanden geduld oefenen voor het circuit neerstrijkt in Hannuit. Dat is in 2023 niet anders, al is dat geduld op zijn plaats. Er verschijnen namelijk een aantal absolute wereldtoppers in het veld aan de start van de enige World Athletics Cross Country Tour Gold in de Benelux. Bij de mannen is Gideon Rono de uitgesproken favoriet. De Keniaan was afgelopen zondag nog aan het feest tijdens de Cinque Mulini in Italië en zal zijn zegereeks maar wat graag verlengen. Toch zal Rono de zege niet cadeau krijgen op het vernieuwde parcours in Hannuit. Uit eigen land mag hij concurrentie verwachten van Levy Kibet, die de World Athletics Cross Country Tour vorig jaar als derde afsloot en ook afgelopen zomer op de piste mooie dingen liet zien.

Beide Kenianen zullen weliswaar moeten afrekenen met een Belgische topper. Isaac Kimeli won op het EK in Turijn brons en zal die goede lijn in het veld maar wat graag doortrekken. De erelijst in Hannuit kan een extra motivatie vormen voor onze landgenoot met namen zoals Conseslus Kipruto, Vincent Rousseau en Leonard Komon als voormalige winnaars. Soufiane Bouchikhi is de enige landgenoot die de afgelopen tien jaar het zegegebaar kon maken bij de senioren mannen. Met de Fransman Yann Schrub verschijnt trouwens een Europeaan aan de start die op het EK op de piste in München goed was voor brons op de 10.000 meter. Schrub viel op het EK in het veld net buiten de top vijf met een zevende stek, maar kan wel een interessante metgezel voor Kimeli worden in de strijd tegen het Keniaanse geweld.

Langs Belgische zijde wordt het daarnaast uitkijken naar wat Dieter Kersten, Sander Vercauteren, Dorian Boulvin en Pieter-Jan Hannes waard zijn. Nog een interessante naam is zonder twijfel die van triatleet Hayden Wilde. De Nieuw-Zeelander won op de Olympische Spelen in Tokio brons en waagt zich zondag aan de lange cross in Hannuit. Wilde heeft een verleden in de atletiekwereld en neemt maar wat graag een veldloop voor zijn rekening in een luwe periode voor de triatleten op de olympische afstand.

Daniel op zoek naar nieuwe triomf

Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op de Rahel Daniel uit Eritrea. Daniel won het afgelopen jaar de eerste editie van de World Athletics Cross Country Tour en lijkt met zeges in Campaccio en Elgoibar ook goed op weg om de huidige Tour op haar naam te schrijven. Maar een walk in the park wordt de manche in Hannuit wellicht niet voor Daniel, want ook haar landgenote Rigbe Tesfamariam aast op de overwinning. Tesfamariam haalde de top drie in de eindstand van de Tour vorig jaar en wil ook in Hannuit kostbare punten sprokkelen. Likina Amebaw viel net naast het podium in de vorige editie in Hannuit, maar krijgt zondag een nieuwe kans om zich te bewijzen.

Die derde plaats ligt echter niet voor het grijpen met een reeks sterke namen aan de start. Pamela Kosgei is een Keniaans jeugdproduct dat zomaar boven zichzelf kan uitstijgen. Daarnaast verschijnt met Anna Gosk een tweevoudige winnares in Hannuit aan de start. De Poolse is niet de enige Europese atlete die de nodige adelbrieven kan voorleggen. De Zweedse Sarah Lahti won de manche in Mol en is gebrand op een sterke prestatie zondag na een iet wat tegenvallend EK. De Britse Megan Keith won dan weer zilver op het EK veldlopen bij de beloften en zal dus zonder twijfel voorin te vinden zijn.

Lisa Rooms – Foto: Tomas Sisk voor CrossCup

De strijd van de Lage Landen wordt er één tussen Lisa Rooms en Veerle Bakker. De Nederlandse Bakker maakte op het EK in het veld de beste indruk met een indrukwekkende tiende stek. Rooms heeft dan weer het thuisvoordeel in een cross van maar liefst acht kilometer. Nina Lauwaert is gezien die langere afstand in het voordeel en zal haar grote motor zonder twijfel aanspreken.

Op de korte cross zijn de huidige leiders in het klassement aan zet met Mariska Parewyck en Maxime Delvoie. Beide namen moeten in principe niet vrezen voor hun leidersplaats in Hannuit. Lotte Scheldeman kan Parewyck op een superdag bedreigen. Mits een wonderlijk stel benen moeten Valere Hustin en Ward Leunckens in staat worden geacht om Delvoie te benaderen.