Komende zondag slaat de CrossCup zijn tenten neer in Roeselare. Wellicht één van de belangrijkste manches deze winter, zeker met het oog op de EK-tickets. Zenobie Vangansbeke (ACME) behoort na twee mindere jaren opnieuw tot de kanshebbers voor het Europees kampioenschap veldlopen. “Het wordt toch afwachten. Als de commissie beslist een team te sturen, maak ik zeker een kans.”

Zenobie, op de CrossCup in Mol werd je knap tweede Belgische. “Back in business”, denk ik dan. Hoe voelt het om terug op je oude niveau te zitten?

“Het was slechts de eerste individuele manche, dus het is nog even afwachten hoe de volgende zullen verlopen. Uiteraard was ik zeer tevreden met het resultaat, maar ik ga nog niet te hard van stapel lopen en eerst de volgende wedstrijden afwachten.”

Plan je deze winter nog andere wedstrijden buiten de CC-manches?

“Momenteel staat enkel de CrossCup op het programma. Daarnaast staat er nog 1 wedstrijd gepland en dat is de cross te Maldegem, tevens georganiseerd door mijn eigen club ACME.”

Hoe belangrijk is Roeselare voor jou? Bouw je af naar deze wedstrijd?

“Roeselare is net zoals de andere wedstrijden, we bouwen de week van de wedstrijd altijd wat af om zo fris mogelijk aan de start te verschijnen.”

Foto: Johnny De Ceulaerde
Foto: Johnny De Ceulaerde

Hoe hoog schat je jouw kansen in op een EK-ticket voor Chia?

Ik weet het niet goed. Het zal afwachten zijn. Als de commissie beslist een team te sturen bestaat de kans dat ik kan deelnemen. Ik ga mijn beste beentje voorzetten en dan duimen op een goede afloop.”

Stel nu dat de deelname aan het EK veldlopen wordt beslist na een gesprek met de selectiecommissie. Wat zou je zeggen om hen te overtuigen?

“Ik zou hun zeggen dat ik het belangrijk vind om Belgische atleten de kans te geven zoveel mogelijk ervaring op te doen op internationale kampioenschappen. Dit kan enkel door zoveel mogelijk atleten te sturen. Als team is het zoveel leuker om deel te nemen aan een EK. Je kan je samen voorbereiden op de wedstrijd, samen het parcours verkennen, samen naar de wedstrijd gaan, je kan elkaar motiveren en nog zoveel meer. De beslissing ligt echter in hun handen, en ik hoop dat die positief is.”