Voor de wereldtoppers aan het werk kwamen in het Koning Boudewijnstadion, mochten onze jonge nationale talenten tonen wat ze waard zijn. In een stralend mooi weertje gaven ze de aftrap van deze 40ste Memorial Van Damme. Een kort verslag van de beste scholierenprestaties vindt u hieronder.

Op de 100m bij de meisjes kregen we exact dezelfde eerste drie als op het voorbije Belgisch kampioenschap. Céline Gautier was het snelste weg en kon op het einde nog net Laures Bauwes voorblijven met een winnende tijd van 11″99.  Lotte De Foer was met 12″24, een persoonlijk record, de gelukkige derde. Een nieuwe persoonlijke besttijd was er ook voor Tuur Bras op de 100m. Hij won bij de scholieren jongens in 11″08. Zo’n record was ook weggelegd voor Amine Kasmi. Hij werd tweede in 11″15.

Sven Van Den Bergh en Jonathan Sacoor maakten er op de 400m bij de jongens een echt duel van. Zij aan zij gingen ze de laatste honderd meter in. Op het laatste had Sacoor echter net dat tikkeltje meer overschot. Hij won in 47″83. Van Den Bergh werd tweede in 48″29. Beiden lieten na de wedstrijd optekenen volgend jaar een doel te willen maken van het EK voor junioren.

Eliott Crestan - Foto: Tomas Sisk
Eliott Crestan – Foto: Tomas Sisk

De 1000m werd een tactische race die op het einde werd beslecht met een sprint, zowel bij de jongens als bij de meisjes. Nanouk Stevens nam zowat de hele wedstrijd de groep op sleeptouw maar moest op het einde toch Céline Roelens voorlaten. De derde plaats was weggelegd voor Fien Janssens. Bij de jongens kon niemand tippen aan Belgisch recordhouder op de 800m, Eliott Crestan. Hij hield de Belgisch recordhouder op de mijl, Tim Van De Velde, achter zich. Brech Fasseur werd in zijn zog knap derde.

Het hoogspringen bij de meisjes werd gewonnen door Zita Goossens. Zij sprong net als Lies De Wit over 1m70 maar had op haar parcours minder sprongen nodig. De 4x100m werd een zeer spannende wedstrijd. AV Toekomst kwam van heel ver terug maar ze hadden uiteindelijk nog net genoeg over voor de overwinning in 48″64. Bij de jongens mocht de club van RESC zegevieren in 43″31.