De 40ste Memorial Van Damme zit er al weer op. Het werd een mooie avond in het Koning Boudewijnstadion, waar de Belgische topprestaties wel wat op zich lieten wachten. Gelukkig was er de Amerikaanse Sandi Morris die met haar polsstok het wereldrecord aanviel.

Philip Milanov - Foto: Tomas Sisk
Philip Milanov – Foto: Tomas Sisk

Reeds voor de officiële start van het hoofdprogramma mogen de vrouwelijke speerwerpers hun wedstrijd afwerken. Madara Palameika uit Letland stond vooraf aan de leiding in de Diamond Race en zette haar eindoverwinning extra kracht bij. Ze won overtuigend en wierp met 66m18 een nieuw nationaal record. Het talrijk aanwezige publiek kon Philip Milanov jammer genoeg niet naar een superworp stuwen. Hij werd vijfde met 62m38. De Zweed Daniel Stahl won de discuscompetitie met 65m78. De tweede, de Pool Piotr Malachowski, stak de Diamond League-overwinning op zak. Bij het hinkstapspringen ging de overwinning naar topfavoriete Caterine Ibargüen. De olympisch kampioene won met een sprong van 14m66.

Axelle Dauwens - Foto: Jeroen De Meyer
Axelle Dauwens – Foto: Jeroen De Meyer

Net voor de start van de 400m horden bij de vrouwen werden onze Belgische meisjes van de 4x100m in de bloemen gezet. Jammer genoeg inspireerde het Axelle Dauwens niet tot een uitzonderlijke prestatie. Ze eindigt haar seizoen met een chrono van 58”34 en een negende plaats. De Amerikaanse Cassandra Tate mocht na 54”47 de handen in de lucht steken. Met haar overwinning steekt ze alsnog de Diamond League-zege op zak. Een eerst echt hoogtepunt kwam er bij de 100m. Elaine Thompson ging er als raket vandoor en liet de klok stopen op 10”72, een evenaring van het meetingrecord. Dat stond sinds 2013 op naam van haar landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Caster Semenya toonde dat je als 800m-loopster ook over een stel snelle benen kan beschikken. Ze ging in de laatste rechte lijn op én over iedereen. Met een nieuw persoonlijk record van 50”40 sluit ze haar seizoen in stijl af. Op de 110m horden bij de mannen kregen we een spannend duel te zien. De vice-olympisch kampioen Orlando Ortega kon nog net de Fransman Pascal Martinot-Lagarde achter zich houden.

Anne Zagré - Foto: Peter Wagemans
Anne Zagré – Foto: Peter Wagemans

Almaz Ayana zou een poging wagen het wereldrecord scherper te stellen op de 5000m, nadat ze dat in Rio op de 10.000m had gedaan. Na één kilometer kwamen ze echter te traag door en leek dat record al gaan vliegen. Toch werd het een straffe 5.000m. Ayana won in 14’18”89, goed voor een nieuw meetingrecord. In haar zog zorgen tekenden maar liefst acht van de zestien aangekomen atleten voor een persoonlijk beste. Op de 100m horden won de Amerikaanse Jasmin Stowers voor Anne Zagré. Ze liepen over de finish in respectievelijk 12”78 en 12”82.

Ismael Debjani - Foto: Peter Wagemans
Ismael Debjani – Foto: Peter Wagemans

Ismael Debjani en Pieter-Jan Hannes werden een loodzware reeks toebedeeld. Tegen de echte wereldtop was het plan om in het pak zo lang mogelijk mee te gaan. En dat is gelukt. Debjani besloot met 3’36”23 op de veertiende plek, achter hem finishte Hannes in 3’36”90. De overwinning ging naar Timothy Cheruiyot. Hij liep met 3’31”34 een persoonlijk record, zijn landgenoot Asbel Kiprop won de Diamond League.

Op de 200m bij de mannen kwamen de Jamaicaan Julian Forte en de Brit Adam Gemili zij aan zij over de meet in 19”97. Die tijd was voor beiden een persoonlijk record, maar de overwinning ging naar de Jamaicaan. De goedlachse Churandy Martina volgde één honderdste later als derde. Robin Vanderbemden kwam met 20”85 dicht in de buurt van zijn PR (20”83).

Een tweede wereldrecordpoging kwam er op de 3000m steeple, met Belg Jeroen D’hoedt als haas. Nadat haas D’hoedt door een val de wedstrijd vroeger dan gepland had beëindigd, maakten Conseslus Kipruto en Evan Jager er een onderonsje van. De Keniaan won in de spurt van Jager in 8’03”74. Op de dubbele baanronde werd er ook fel gespurt op het einde. Het was uiteindelijk de Pool Adam Kszczot die als een duivel uit een doosje de overwinning wegkaapte. De winnende tijd bedroeg 1’44”36.

Nafi Thiam - Foto: Jeroen De Meyer
Nafi Thiam – Foto: Jeroen De Meyer

Het publiek kon het hoogspringen duidelijk smaken. In de bocht sprongen zowel de vrouwen als de mannen op hetzelfde moment. Bij Nafi Thiam werden de kelen luidkeels opengezet. Ze won de wedstrijd met een sprong over 1m93. Bij de mannen ging het een pak hoger. Met drie gingen ze over 2m32. De Amerikaan Erik Kynard had daar wel minder pogingen voor nodig en zo wint hij deze Diamond League-meeting. Het verspringen bij de mannen werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga. Hij zette met 8m48 een nieuw persoonlijk record neer.

Jonathan Borlée - Foto: Tomas Sisk
Jonathan Borlée – Foto: Tomas Sisk

Het laatste loopnummer was de 400m bij de mannen. Met het volledige kwartet van de Belgian Tornados in de startblokken. Jonathan Borlée, Dylan Borlée, Kevin Borlée en Julien Watrin, in die volgorde kwamen ze over de finish na Luguelin Santos. De jongste van de broers Borlée, en Watrin, kwamen dicht in de buurt van hun PR, maar moeten tevreden zijn met een seizoensbeste.

Het beste hebben we uiteraard voor het laatste bewaard. Op de 40ste Memorial Van Damme was er ook een wereldrecordpoging in het polsstokspringen. De Amerikaanse Sandi Morris verbeterde niet alleen het meetingrecord van Yelena Isinbayeva, ze ging even later ook over de vijf meter! Ze is de tweede atlete die daar ooit in is geslaagd. 5m07 bleek letterlijk nog iets te hoog gegrepen, maar met deze topprestatie kleurde ze deze jubileumeditie van de Memorial Van Damme wel.

De volledige uitslagen kan je hier terugvinden.