Bashir Abdi heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 5000 meter. Abdi liep heel de wedstrijd attent voorin maar toen de favorieten het tempo verhoogden, moest hij de grote kopgroep laten gaan. Enkel de eerste vijf atleten uit elke reeks en de vijf snelste verliezers gaan verder naar de finale, Abdi finishte vijftiende in 13’42″83 en is daar dus niet bij.

Van bij de start gingen er twee atleten vandoor en besloot de grote groep het rustig aan te doen. Maar nog geen ronde later gingen enkele atleten tempo maken en splitte het veld op. Abdi maakte dan tempo in de tweede groep en bracht het peloton terug bij elkaar. Daarna namen enkele atleten het commando van hem over en werden de twee vluchters als snel bijgehaald. Abdi bleef steeds attent voorin lopen en was niet uit de eerste vijf atleten weg te slaan. Toen er nog een versnelling hoger werd geschakeld, kreeg Abdi het moeilijk en op 700 meter van het eind moest hij dan ook lossen. Vooraan kwam de Amerikaan Hassan Mead nog ten val nadat hij op de hiel van topfavoriet Mo Farah liep. Farah slaagde er wel nog in om zich rechtstreeks te plaatsen.