In de finale van de 100 meter bij de vrouwen heeft de Jamaicaanse Elaine Thompson het goud gewonnen. Met 10″71 liet ze al haar concurrentes achter zich, inclusief de Nederlandse Dafne Schippers, die zelfs geen medaille pakte. De Amerikaanse Tori Bowi werd tweede in 10″83.

Schippers kon in de halve finale haar reeks niet winnen waardoor ze in de ongunstige baan negen terecht kwam. De Nederlandse kwam eerder moeizaam uit haar startblok en kon haar concurrentes niet meer remonteren. Schippers finishte uiteindelijk als vijfde in 10″90. Na haar race verdween Schippers meteen van de piste om de Nederlandse televisie NOS te woord te staan, waar ze duidelijk teleurgesteld het relaas van haar wedstrijd vertelde en sprak over “fysieke problemen”. De Jamaicaanse Elaine Thompson was iets vrolijker, want zij ging met het goud lopen. Haar landgenote en olympisch kampioene in Londen Shelly-Ann Fraser-Pryce won het brons voor de Amerikaanse Tori Bowi. Zeven van de acht finalisten doken onder de elf seconden.