Bashir Abdi is als twintigste gefinisht in de finale van de 10.000 meter op de Olympische Spelen in Rio. In een tactische wedstrijd liep hij aanvankelijk goed mee in het pak, daarna zocht hij zijn eigen groepje. De Brit Mo Farah – die vaak met Abdi traint – won net als vier jaar geleden in Londen het goud na een snelle laatste kilometer.

Met 28″01″49 bleef de Gentenaar boven zijn persoonlijk record, maar dat was ook te verwachten gezien het tactisch wedstrijdverloop. De eerste kilometers van de wedstrijd verliepen zoals verwacht traag. Naarmate de wedstrijd vorderde, ging het tempo de lucht in en moest Bashir de kopgroep laten gaan. Achter de strijd tussen Mo Farah, Kenia en Ethiopië liep Bashir met een vijftal andere atleten voor een plek bij de beste zestien. De 27-jarige atleet haalde nog alles uit de kast maar moest vrede nemen met een twintigste plaats.

Vooraan verdedigde de Brit Mo Farah zijn titel met verve: hij hield de Keniaan Paul Kipngetich Tanui af in de laatste ronde, die afgelegd werd in 55 seconden. De laatste kilometer werd afgewerkt in 2’28”. Farah loopt over enkele dagen ook nog de 5.000 meter. Als hij ook daar goud pakt, schrijft hij geschiedenis.