Op de tweede dag van het wereldkampioenschap voor junioren in het Poolse Bydgoszcz heeft de Belgische delegatie een negende plaats en twee plekken in de top vijftien behaald. Elise Vanderelst zorgde voor de meest opvallende prestatie; zij mag morgen starten in de finale van de 800 meter.

Dag twee van het kampioenschap betekende voor Alessandro Van de Sande en Dimitri Montilla de tweede dag van hun tienkamp. Net als gisteren begonnen beiden atleten met een persoonlijk record. Van de Sande liet de klok op de 110 meter horden stoppen na 14″50, Montilla na 14″64. in het discuswerpen ging enkel Montilla op een goed elan verder. Hij wierp zich met 42m34 alweer naar een persoonlijk record. Van de Sande kende een mindere reeks, hij moest vrede nemen met een matige worp van 38m73. Wat later kwam dan ook het derde persoonlijk record uit de bus voor Montilla. In het polsstokspringen ging hij over 4m60, goed voor een vijfde plaats. Van de Sande werd veertiende met 4m30.

Alessandro Van de Sande - Foto: Viktor Benschop
Alessandro Van de Sande – Foto: Viktor Benschop

In de namiddag moest het duo wel wat punten toegeven op hun concurrenten. Met 47m91 (Van de Sande) en 42m70 (Montilla) gooiden ze beiden op niveau, maar dat was niet genoeg om veel punten te scoren. In de afsluitende 1500 meter liep Van de Sande met 4’46″30 nog naar een seizoensbeste prestatie. Net achter hem finishte Montilla in 4’47″24.

Na tien disciplines werd Montilla knap twaalfde met een nieuw persoonlijk record van 7.292 punten. Van de Sande verloor enkele plaatsjes in het klassement en werd veertiende met 7.279 punten. De Duitse winnaar Niklas Kaul zorgde met 8.162 punten voor een nieuw wereldrecord bij de junioren.

Vanderelst verbaast, Capiau negende

De meest opvallende prestatie kwam misschien wel van Elise Vanderelst. In haar halve finale op de 800 meter werd ze knap derde in 2’05″32. Omdat enkel de eerste twee deelnemers rechtstreeks door mochten naar de finale en Vanderelst in de eerste reeks liep, werd het nagelbijten. Uiteindelijk werd er niet sneller gelopen in de twee andere reeksen waardoor ze met de snelste verliezende tijd toch nog naar de finale mag.

Voor Tobias Capiau stond vandaag al de finale van het verspringen op het programma. Hij stond vooraf ingeschreven met de veertiende beste prestatie van alle deelnemers maar verbaasde gisteren tijden de kwalificaties met een vierde plek. Die lijn kon hij helaas niet doortrekken, maar met 7m39 legde hij wel beslag op een knappe negende plaats. De Deinzenaar had allicht op meer gehoopt, maar behoort nu wel officieel tot de top tien van de wereld bij de junioren.