Aanstaande zondag opent de Lokerse atletiekvereniging de zomervakantie met haar Flanders Cup-wedstrijd ‘Grote Prijs stad Lokeren’. Net als bij de vorige edities, zijn er ook dit jaar weer heel wat topatleten die in actie komen op de blauwe piste. De meest opvallende naam is die van de Dominicaan Salinas Luguelin op de 400 meter met een persoonlijk record van 44”11. Van Belgische zijde kunnen we mooie prestaties verwachten van Axelle Dauwens en Isaac Kimeli.

Verder is het ook uitkijken naar Hanne Claes op de 100 en 200 meter, die opnieuw aan een sterk seizoen bezig is. Zij krijgt vooral concurrentie van Sanchez Marely uit de Dominicaanse republiek. Als de wind mee zit, kunnen beiden dames zeker een tijd onder de 24 seconden neerzetten op de 200 meter. Ook op de 400 meter bij de mannen zien we heel wat atleten uit de Dominicaanse republiek. De eerste Belg op de deelnemerslijst is Seppe Thys op een veertiende plek. Op datzelfde nummer bij de vrouwen vinden we dan weer een Belgische atlete bovenaan de deelnemerslijst. Laetitia Libert zal het moeten opnemen tegen heel wat Nederlands geweld.

Seppe Thys gaat in Lokeren op zoek naar een mooie tijd op de 400 meter. - Foto: Tomas Sisk
Seppe Thys gaat in Lokeren op zoek naar een mooie tijd op de 400 meter. – Foto: Tomas Sisk

Belgische tweestrijd op de 1500 meter

Op de 800 meter zal luxehaas Laurens Schockaert de Brit Michael Rimmer tot aan de bel trekken. Rimmer, ooit al goed voor 1’43”89,  krijgt ook heel wat internationale concurrentie mee in zijn reeks. Isaac Kimeli zal dus enkel moeten volgen om tot een knappe tijd te komen. Bij de vrouwen is het uitkijken of de Burundese Ebarhaoui Manal onder de twee minuten kan duiken.

EK-gangers  Peter Callahan en Ismael Debjani zullen voor het eerst in dezelfde reeks lopen op de 1500 meter. Zij gaan een week voor het Europees kampioenschap in Amsterdam nog op zoek naar een snelle chrono en misschien zelfs een Olympische limiet (3’36”20). Van buitenlandse zijde krijgen ze concurrentie van onder andere Dawit Wolde (3’36”95) Emmanuel Lee (3’36”29) en Mohammed Ayub Tioali (3’34”52). Bij de vrouwen wordt geen 1500 meter gelopen, maar staat de Engelse mijl op het programma. Aanvankelijk ging Justine Tinck voor eigen publiek een aanval doen op het Belgisch record maar wegens een blessure zal ze niet aan de start komen.

Kan Isaac Kimeli zich ook verzekeren van een OS-ticket? - Foto: Tomas Sisk
 Isaac Kimeli kiest in Lokeren voor de 800 meter in functie van de 1500 meter op het EK. – Foto: Tomas Sisk

Broothaerts wil goede vorm tonen

Op de 100 meter horden is het vooral uitkijken naar Nadine Visser die nog eens op zoek gaat naar een mooie tijd voor het EK in eigen land. Bij de mannen zal Damien Broothaerts ongetwijfeld zijn goede vorm willen tonen na zijn niet-selectie voor het EK. Op het BK in Brussel liep de atleet van RESC nog naar de EK-limiet (13”63), maar met ongeldige wind. De limiet voor de Olympische Spelen staat op 13”47. Op de 400 meter horden zal Axelle Dauwens nog een laatste keer het volle pond geven voor het EK in Amsterdam. Bij de mannen krijgen we een internationaal getinte reeks die onder de vijftig seconden kan duiken met onder andere topper Tristan Thomas uit Australië.

Bij de wheelers komt kersvers wereldkampioen Peter Genyn het opnemen tegen enkele Nederlanders en komen ook Marieke Vervoort en Joyce Lefevre in actie. Ook paralympisch kampioene ‘Blade Babe’ Marlou Van Rhijn zal zondag te bewonderen zijn. Zij komt in actie op zowel de 100 als 200 meter.

Marieke Vervoort is er bijna elk jaar bij in Lokeren - Foto: Jasper Jacobs
Marieke Vervoort is er steevast bij in Lokeren. – Foto: Jasper Jacobs

Laatste test voor Boumkwo

Aan de verspringstand kan u ook mooie dingen zien zondag. De Zuid-Afrikaan Zack Visser zakt immers af naar Lokeren met een persoonlijk record van 8m41. In het hoogspringen bij de vrouwen is de favorietenrol weggelegd voor de Zweedse Emma Green. In het discuswerpen krijgen we een duel tussen Katlijne Lyssens en Babette Vandeput. Zij krijgen geen concurrentie van buitenlandse atleten. Bij de mannen zien we dan wel een grote naam: Nederlander Erik Cadée zal er nog een laatste keer zijn discus zo ver mogelijk werpen voor het EK. Ook Jolien Boumkwo komt nog een keer in actie voor ze naar Amsterdam trekt. Wie weet kan ze haar BR in het kogelstoten nog wat aanscherpen!

De deelnemerslijsten kan u hier terugvinden.

Hier kan u het uurschema raadplegen.