Vandaag kwam de top van de internationale atletiekfederatie bijeen om te beslissen over de deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen in Brazilië. De schorsing werd verlengd. Het gaat er steeds meer op lijken dat er in Rio geen Russen aan de start komen in atletiekonderdelen.

Nadat eerder grootschalig georganiseerd dopingmisbruik in Rusland aan het licht was gekomen, werd het land geschorst door de IAAF. Er werden strenge voorwaarden opgelegd op vlak van zuivering en controles, waaraan de Russen binnen enkele maanden zouden moeten voldoen. Zoals verwacht konden de Russen de afspraken niet in voldoende mate nakomen, en werd vandaag hun schorsing bevestigd en verlengd. Als het van de IAAF afhangt komen er in de atletiek geen Russen aan de start van zowel EK als Olympische Spelen. Wat het EK betreft lijkt het doek bij deze gevallen voor de Russen, maar voor de Olympische Spelen is dat nog niet helemaal het geval. De bal ligt daar namelijk in het kamp van het IOC. Verschillende kenners vermoeden dat het IOC de atleten de kans gaat geven hun zuiverheid te bewijzen, en ze zo alsnog aan de start te laten komen in Rio. Hoe ze dan precies die zuiverheid moeten bewijzen blijft voorlopig een vraagteken.

Het blijft dus nog even afwachten wat het Internationaal Olympisch Comité, dat aanstaande dinsdag bijeenkomt in Lausanne, beslist. Ook over de schorsing van Rusland in alle andere sporttakken is voorlopig nog geen sprake. Hoe dan ook is vandaag de kans weer kleiner geworden dat Russische atleten in Rio in actie kunnen komen. Dat geldt dus ook voor Jelena Isinbajeva. Eerder deze week schreef ze nog een opiniestuk (Engels) in de New York Times waarin ze pleitte tegen het uitsluiten van atleten die nooit op een fout betrapt zijn, waaronder zijzelf.

Wordt vervolgd…