Birmingham leverde afgelopen weekend geen EK-limiet op voor Pieter-Jan Hannes. Lang moet de Antwerpenaar echter niet wachten op een nieuwe gelegenheid op het allerhoogste niveau. Komende donderdag loopt hij immers al op de Diamond League in Oslo op de prestigieuze Dream Mile, waar ook na 1500 meter in de wedstrijd een tijdsopname gebeurt. En in Oslo, daar heeft Hannes goede herinneringen.

Pieter-Jan Hannes na recordpoging IFAM Indoor: “Het gaat de goede richting uit” [interview]Pieter-Jan Hannes had ongetwijfeld zelf ook op meer gehoopt, maar zijn seizoensdebuut op de 1500m werd afgelopen weekend geen gigantisch succes. In een race op maat voor wereldatleet Asbel Kiprop (lees: een zeer snelle race van bij de start) kon Hannes geen vuist maken in de laatste ronde. Gevolg was dat ook de EK-limiet met ruim twee seconden buiten zijn bereik viel. Vorig jaar kwalificeerde Hannes zich wel al voor de Spelen, maar ook een tripje naar Amsterdam zou wel in de agenda passen begin juli.

Hoewel de 1500m in Birmingham zijn traagste seizoensopener sinds 2012 werd, maakte Hannes, tot voor enkele weken nog geblesseerd, zich niet meteen zorgen. “Ik mis duidelijk trainings- en competitieritme”, zei hij op de website van Atletiek Vlaanderen. “Normaliter open ik altijd in kleinere wedstrijden, maar nu was dat noodgedwongen op heel hoog niveau. Ik ben blij dat ik weer fit ben en maak me niet te veel zorgen.”

Nieuwe kans in Oslo

Deze donderdag dient zich in Oslo mogelijk al een nieuw kans aan, want met de hoogstaande Dream Mile kan Hannes ook na 1500m een tijd laten opnemen. Ook Kiprop is er terug bij op de Bislett Games, net zoals zijn landgenoten Magut en Kiplagat, maar ook Makhloufi is erbij, net als de broers Ingebrigsten die voor eigen publiek lopen. Vorig jaar waren Kiprop en Kiplagat overigens de enige twee mannen die Hannes moest voorlaten in Oslo. Met een bijzonder sterke laatste 200m zette hij daar 3’51″84 op de tabellen (een nieuw Belgisch mijlrecord), maar klokte met een tussentijd van 3’37″11 op de 1500m ook zijn tweede chrono van 2015.

Herbekijk die race hieronder (en lees het verslag van vorig jaar hier opnieuw).

https://www.youtube.com/watch?v=12gHuMIeThA

 

Hopelijk zijn die goede herinneringen een goede motivator voor Hannes komende donderdag. Een chrono na 1500m zoals vorig jaar zou immers ruim onder de gevraagde EK-limiet (3’38″54) én – evenmin niet onbelangrijk – goed voor de snelste Belgische tijd dit jaar zijn. Al zou zelfs het missen van het EK geen drama betekenen, aldus Hannes zelf. “Mocht het EK-minimum er niet uitkomen in Oslo, dan bekijken we dan hoe het verder gaat”, liet de OLSE-atleet al verstaan. “À la limite werk ik daarna gewoon verder naar Rio toe.”

Bekijk de startlijst voor donderdag hier.