Het zijn stilaan hoogdagen voor de internationale atletiek. Met het snel opeenvolgen van Diamond League-manches stevenen we in recordtempo af op het WK later op het jaar. De Bislett Games in Oslo, de zesde DL van het jaar, heeft een bijzonder stevige reputatie te verdedigen en pakt graag uit met recordpogingen, maar wereldrecords bleven dit jaar uiteindelijk uit (zie onderaan). Voor België pakte Pieter-Jan Hannes wél uit met een nummertje op de afsluitende mijl. Hij verbrak er het nationaal record met zo’n drie tellen. Naomi Van Den Broeck was een aangename verrassing in het voorprogramma.

Droommijl voor Hannes

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

De afsluitende Dream Mile is het jaarlijkse paradepaardje van de Bislett Games. Vorig jaar kwam Pieter-Jan Hannes er al tot 3’55″33, maar hij had het toen vooral gemunt op het Belgisch record, al 22 jaar in handen van Marc Corstjens (en eveneens in Oslo gelopen), dat op 3’54″57 staat. Dit jaar positioneerde de chemiestudent zich in de tweede helft van het pak, maar in de slotronde pakte hij uit met een schitterende laatste 200m. In het spoor van tweevoudig wereldkampioen Asbel Kiprop stoomde hij naar onverwacht sterke derde plaats en een snelle 3’51″84, een flinke verbetering van het nationaal record. Hij hield er ondermeer Ayanleh Souleiman, wereldkampioen indoor in 2014, achter zich. Het meest uitbundige zegegebaar van een niet-winnaar in Oslo? Dat kwam zonder twijfel van de Antwerpenaar.

Hannes plaatste zich eerder op het zomerseizoen al voor het WK op de 1500m. Met 3’35″95 in Hengelo was hij ook meteen verzekerd van de Spelen in Rio van volgend jaar. Twee eerder matige 800m-prestaties de afgelopen weken deden geen knalprestatie verwachten in Oslo, maar dat ze “Hennes” (zoals de Eurosport-commentator lekker sappig uitsprak) nu ook in Oslo en ver daarbuiten kennen mag duidelijk zijn. Hannes’ 3’51″84 is overigens goed voor een 41e chrono aller tijden in Europa.

Bekijk de uitslag van de Dream Mile hier.

https://www.youtube.com/watch?v=12gHuMIeThA

 

Van Den Broeckes met wisselend succes

Jan Van Den Broeck - Foto: Tomas Sisk
Jan Van Den Broeck – Foto: Tomas Sisk

Juniore Naomi Van Den Broeck stal de show in het voorprogramma. Op amper drie kwartier van elkaar liep ze naar twee persoonlijke records. Met 11″69 op de 100m plaatste ze zich ook voor het junioren-EK in Eskilstuna. Amper drie Belgische dames (Kim Gevaert, Anne Zagré en Karin Verguts) waren ooit sneller. Op de 200m, nog geen uur later, liet ze 23″92 noteren, amper 1 honderdste boven de limiet voor datzelfde EK voor junioren. Naamgenoot Jan Van Den Broeck kon in datzelfde voorprogramma helaas geen potten breken. De Oost-Vlaamse militair kwam tot 1’51″01 op de 800m en werd laatste in zijn reeks. Hij misliep zo de limiet voor het WK met ruim 5 seconden. “Ik snap er niets van”, reageerde hij kort na de race op Twitter. “Op training heb ik nochtans zo’n goed gevoel!”

 

En verder…

Eén van de meest opvallende races van de avond was die van de Schotse Laura Muir. De amper 22-jarige ging op de 1500m als enige achter de tempomaakster aan, sprokkelde een voorsprong van zo’n 40 meter bijeen en wist die nog nét te houden tot op de streep. Knap staaltje lef van Muir! (zie video hieronder). Genzebe Dibaba poogde op de 5000m het wereldrecord van haar eigen zus, Tirunesh, scherper te stellen. Na iets te traag tempowerk kwam zij uiteindelijk net te kort. Na enkele eenzame laatste rondjes kwam ze aan in 14’21″29, een tiental seconden te traag voor het wereldrecord. Een andere wereldrecordpoging die eveneens in het water viel, was in het hoogspringen bij de mannen. De Qatarees Mutasz Essa Barshim had niet z’n dagje en kwam “slechts” tot 2m33. Ook de Oekraïner Bohdan Bondarenko kwam niet hoger in Oslo. De Chinees Guowei Zhang werd dan weer één van de verrassingen van de avond door te winnen met 2m36.

https://www.youtube.com/watch?v=4SnGHfVIr-Q

Bekijk alle uitslagen uit Oslo hier.