Op de Diamond League meeting in Birmingham is Pieter-Jan Hannes er op de 1500m niet in geslaagd zich te plaatsen voor het EK. In een sterk deelnemersveld positioneerde Hannes zich meteen in de achterposten, maar hij kon geen vuist maken in de slotronde. De voormalig Europese beloftenkampioen finishte in 3’41″10.

In een wedstrijd op maat van de Keniaan Asbel Kiprop ging het meteen hard. Hannes liet zich in de openingsronde meevoeren in een groepje met de Europeanen en leek zo keurig op weg voor een tijd onder de 3’40. De Antwerpenaar moest echter algauw een gaatje laten en kon vooral in de slotronde geen vuist maken. Hij finishte als laatste in 3’41″10, ruim zes seconden boven zijn persoonlijk record.

Geen EK, wel Spelen

Voor kwalificatie voor het EK had Pieter-Jan Hannes 3’38″54 nodig. Drie andere Belgen voldeden wel al aan die EK-limiet. Neo-Belg Peter Callahan leidt voorlopig de debatten met 3’37″87. Ook Ismael Debjani (3’38″07) en Isaac Kimeli (B-limiet: 3’38″89) voldeden al aan de vooropgestelde minima.

Hannes kende een verstoorde voorbereiding op het zomerseizoen. Hij plaatste zich vorig jaar al voor de Olympische Spelen.

Kiprop dominant

Winst in Birmingham, de zesde manche van de Diamond League, was er voor een dominante Asbel Kiprop. Hij won schijnbaar ontspannen in 3’29″33, een beste tijd van het jaar. De Marokkaan Abdelaati Iguider poogde als één van de weinigen om het verschroeiende openingstempo bij te houden. Hij werd tweede in 3’33″10.

Ook Philip Milanov (discus) en Jeroen D’hoedt (3000m) komen nog in actie in Birmingham.

Bekijk de uitslagen hier.