Deze winter geen Soufiane Bouchikhi te bespeuren, nochtans zit z’n tijd in Amerika er op. Verschillende blessures lagen jammer genoeg aan de basis van zijn lange afwezigheid, maar afgelopen weekend maakte hij zijn comeback.

“Ik sukkelde van de ene blessure in de andere. Eind augustus had ik een stressfractuur in mijn os sacrum (heiligbeen, red.) opgelopen. Begin november kon ik de trainingen hervatten, maar eind december was het weer prijs: slijmbeursontsteking in mijn rechterknie. Ondertussen kan ik wel weer trainen, ik heb nog wel een beetje pijn in de knie dus ik moet nog voorzichtig zijn.”

Stilgezeten heeft Bouchikhi niet; via alternatieve training bleef hij trainen.

“Ik ben de laatste maanden meer in het zwembad geweest dan de afgelopen 26 jaar. (lacht)

Ondertussen maakte Bouchikhi afgelopen weekend zijn comeback tijdens de interclub voor CABW, waar hij meteen met de overwinning aan de haal ging.

“Ik ben bij de LBFA met open armen ontvangen, ze geloven 100% in mij en dat doet deugd.”

En dat pistewerk wordt deze zomer ook opnieuw zijn hoofdbezigheid.

“In eerste instantie wil ik nu gezond en blessurevrij blijven en dan proberen zo dicht mogelijk in de buurt van mijn PR’s te komen. Deze zomer wil ik vooral 5.000m lopen, in combinatie met één 10.000m.”

“Ik weet nog niet wat ik ervan mag verwachten. Kom ik in de buurt van de limiet voor Amsterdam of zelfs Rio, dan wil ik er wel een extraatje voor doen, maar momenteel ga ik nog geen limieten nastreven. Komt dat er niet van, dan ga ik tegen het einde van het seizoen nog wel eens een 1500m of zelfs een 800m lopen, die afstanden heb ik al héél lang niet meer gelopen.”

We zullen Bouchikhi voorlopig dus niet meer aan het werk zien op de marathon, maar toch blijft z’n hart bij de mythische afstand.

“De marathon blijft nog steeds mijn hoofddoel, maar dan op langere termijn. We hebben momenteel nog geen marathon gepland. Ik ga nu eerst proberen om een goed pisteseizoen te draaien en dan zien we daarna wel of het mogelijk is om een nieuwe marathon te plannen.”

Woensdag zien we Bouchikhi opnieuw aan het werk op een 5.000m in Nijmegen.