Wanneer we contact opnemen met steeplespecialiste Sofie Gallein (23), heeft ze er net een examenweek en bijhorend afstudeerfeestje opzitten aan East Michigan University. Dit moeten wel de zomerkriebels zijn die van het verst komen, recht uit Ypsilanty, Michigan! “Eigenlijk zit ik nu even 4000 km verderop, in San Jose, Californië.”  Vermoeiend. “Als je genoeg naar je lichaam luistert, geraak je wel heelhuids door ons seizoen hier, hoor.”

De Verenigde Staten dus. Hoe ziet een winterseizoen daar eruit qua verdeling veldlopen/indoor en de timing ervan?
Het collegiate veldloopseizoen in de VS begint al eind augustus en loopt tot begin december. Daarna wordt een minimale rust genomen om het indoorseizoen te starten begin januari. Dit loopt tot het laatste weekend van februari. Het outdoorseizoen start daarna alweer begin april. Niet al te veel tijd voor rust en opbouwperiodes dus, maar als je genoeg naar je lichaam luistert, geraak je er heelhuids door.

Hoe is je winterseizoen verlopen? Welke belangrijke wedstrijden heb je gelopen en welke tijden/records heb je aangescherpt? Tevreden?
Tijdens het veldloopseizoen kon ik goed wat kilometers maken en zo kon ik mijn 3.000m-record op de indoorpiste aanscherpen. Ik verbeterde mijn tijd van 9’35 naar 9’18. Dit was voor mij een teken dat mijn vorm de goeie richting aan het uitgaan was.

Het was je tweede jaar aan een Amerikaanse universiteit. Heeft de relocatie naar de VS je loopplannen een nieuwe boost gegeven? Is het een aanrader?
Voor mij was de verhuis naar de VS een goeie keuze. Ik houd van de sfeer op training, het teamgevoel op wedstrijden en het respect dat je krijgt als student-atleet. Als nadeel heb je natuurlijk dat je weinig keuze hebt over de wedstrijden die je wil lopen en de trainingen die je wil doen, maar ik heb een goeie relatie met de coach. Zo staat ze open voor mijn mening. Dit outdoorseizoen vloog ze me al drie keer naar Californië om de betere wedstrijden op te zoeken, telkens met hotel en eten inbegrepen, dat vind je toch niet op veel plaatsen als atleet, hè? Mijn twee jaar aan Eastern Michigan University waren er alvast twee goeie, hoogstwaarschijnlijk kom ik nog een jaartje terug om hopelijk nog wat verder te kunnen evolueren.

Vorige zomer liep je naar een erg sterke 9’52 op de 3.000m steeple. Voor het EK Amsterdam ligt de limiet op 9’47”78. Denk je aan die limiet? Waag je een poging? Denk je ook eventueel aan de olympische limiet van 9’45?
Met mijn 9.52 op de 3.000m steeple vorig jaar heb ik er zeker al aan gedacht. Ik wil mijn tijd nog wat aanscherpen en dus hoop ik dicht bij beide limieten te komen. Rio 2016 is natuurlijk DE droom, maar daarvoor zal ik sterk uit de hoek moeten komen.

Wanneer zal je opnieuw in België te bezichtigen zijn? Wanneer begin je er aan dit outdoorseizoen? Welke wedstrijden staan al vast?
Zondag loop ik een steeple hier op de Payton Jordan-meeting in Stanford. Begin juni keer ik huiswaarts. Afhankelijk van hoe de vorm is, zal ik mijn seizoen in België uitstippelen. Waarschijnlijk zal ik enkele goeie 1.500’en opzoeken, aangezien ik daar voorlopig weinig op gefocust heb, maar ik mijn tijd daar ook wat scherper wil stellen. Ik ben vanaf begin juni wel alvast een trouwe supporter van het Belgisch atletiekgebeuren en sta zeker verschillende keren naast de piste.

Wanneer is dit zomerseizoen voor jou geslaagd?
Ik weet dat het voor een atleet belangrijk is om een doelstelling te hebben en ergens achter in mijn hoofd leg ik de lat wel hoog, maar na heel wat teleurstellingen de voorbije jaren heb ik beslist om tevreden te zijn met kleine verbeteringen. Een aanscherping van mijn steeplerecord, ook al is het maar klein, zou mijn seizoen goed maken.

Tot slot: heb je het Belgische atletiekgebeuren intussen wat gevolgd? Ik denk maar aan je trainster Veerle Dejaeghere. Nog op de hoogte van andere prestaties van Belgen hier?
Zeker! Deze winter werd de CrossCup sterk gevolgd en besproken met mede-Belgische EMU-studente Jenna Wyns. En ik kijk alvast uit naar de toekomstige EK- en OS-selecties. Met de minder scherpe OS-limieten hoop ik op een groot Belgisch team, zoals het altijd zou moeten zijn!