Vorige zomer zorgde Renée Eykens voor enkele schitterende prestaties door naar de Europese juniorentitel te lopen op de 800m en haar tijd, zowel op die afstand als op de 1500m, gevoelig aan te scherpen. Deze winter liet ze, vooral in het veldlopen, ook verschillende mooie resultaten optekenen. Eykens opent aanstaande weekend haar zomerseizoen op het provinciale kampioenschap van Antwerpen, waar ze zowel zaterdag als zondag aan de bak komt.

Met welk gevoel heb je het veldloopseizoen afgesloten?

“Ik heb het veldloopseizoen zeker met een goed gevoel afgesloten. Bij atletiek zijn er natuurlijk altijd dingen die achteraf gezien beter of anders hadden kunnen verlopen. Zo had ik graag aan het EK veldlopen deelgenomen en had ik op het BK nog beter willen presteren. Het heeft echter weinig zin hier lang bij stil te staan, want je moet vooruit kijken. Voor mij is de winter altijd in functie van de zomer, waardoor ik niet ontevreden kan zijn. Al bij al was mijn veldloopseizoen weer iets beter dan vorig jaar en dat is uiteindelijk waar we naar streven.”

Indoor zagen we je deze winter niet vaak. Was je toch tevreden over die enkele wedstrijden die je liep?

“Ja dat klopt, de indoorpiste is niet mijn beste vriend! Ik heb snel last van kleine blessures, waardoor we dit jaar besloten om enkel indoorwedstrijden te lopen als snelheids- en weerstandstest. Op zich waren de resultaten goed. Op de IFAM had ik gehoopt op een iets betere tijd, maar met een PR ben ik uiteraard al heel tevreden.”

Hoe belangrijk is dit zomerseizoen voor je en met welke doelen zullen wij je aan de start zien verschijnen?

“De zomer is voor mij het belangrijkst. Ik heb de hele winter geprobeerd om grenzen te verleggen en een goede basis te leggen in functie van de zomer. Deze zomer staan er heel mooie en spannende wedstrijden op de kalender, waaraan ik als eerstejaarsbelofte kan deelnemen. Unieke kansen die ik graag wil grijpen. Je moet doelen stellen om naar toe te werken. Een PR en deelname aan het EK in Amsterdam zijn daar enkele van. De EK-limiet staat op 2’02″50 voor de 800m, hetgeen niet veraf is van mijn PR dat sinds vorige zomer op 2’02″55 staat. Een deelname aan het EK zit er dus zeker in. Het zou heel mooi zijn als dit lukt en mij een enorme voldoening geven, zeker omdat ik nog maar eerstejaarsbelofte ben.”

Hebben bepaalde atleten jou dit veldloopseizoen in positieve zin verrast en durf jij bijgevolg je geld erop zetten dat zij mét jou mee mogen richting Amsterdam?

“Eerlijk gezegd hoop ik dat er een grote groep atleten kan afreizen naar Amsterdam. Ik hoop trouwens altijd dat er veel atleten aan zulke wedstrijden mogen deelnemen. Nu misschien nog meer, aangezien Amsterdam dichtbij is en we daardoor hopelijk op veel supporters mogen rekenen.”

Tot slot: Welke wedstrijden staan er al zeker op de planning de komende maanden?

“Mijn eerste wedstrijd is dit weekend het PK in Antwerpen, zaterdag doe ik de 1500m en een dag later loop ik de 800m. Later op het seizoen zou ik graag aan de IFAM en de Gouden Spike in Leiden deelnemen. Zoals altijd zullen mijn trainer, Paul Sauviller, en ikzelf tijdens het seizoen de planning verder opmaken. Hierbij wil ik nogmaals alle atleten heel veel succes toewensen voor het komende seizoen!”