Hanna Vandenbussche was vandaag één van de ruim 46.000 atleten aan de start van de marathon van Parijs. Vandenbussche kon mits een stevige verbetering van haar recordtijd (2u40:15) in aanmerking komen voor een selectie voor de Olympische Spelen in Rio De Janeiro. En de MACW-atleet klaarde de klus, want met 2u38:35 hijst ze zich naar een voorlopige derde Belgische chrono.

Nog even opfrissen: zowel bij de mannen als bij de vrouwen mogen drie Belgische atleten ons land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen deze zomer in Rio de Janeiro. Aangezien we dit jaar te maken hebben met versoepelde minima, is het niet langer de vraag hoeveel atleten zich op de marathonafstand plaatsen voor Rio, maar wélke drie het worden. Net als bij de mannen, voert er ook bij de dames een atlete autoritair de ranglijst aan, namelijk Veerle Dejaeghere. Zij kan met 2u31:56 op beide oren slapen, en moet zich enkel maar bezighouden met de vraag welke twee atletes haar zullen vergezellen richting Brazilië. Met 2u38:18 heeft Els Rens voorlopig de tweede beste tijd achter naam staan, en de marathon in Parijs heeft daar vandaag geen verandering in gebracht.

Althans, Hanna Vandenbussche zorgde wel voor het nodige gevaar door halfweg na 1u38:37 door te komen. De West-Vlaamse, die overigens onder de hoede van Veerle Dejaeghere traint, hield haar stevige tempo relatief goed vast in de tweede wedstrijdhelft. In de laatste kilometers moest ze wel nog flink op haar tanden bijten en ging het iets moeizamer, om uiteindelijk na 2u38:35 te finishen. Goed voor een verbetering van haar oude record met meer dan anderhalve minuut en een 11de plek. Dat ze hiermee Manuela Soccol (2u39:29) naar een vierde plek op de ranglijst verwijst is lang ook niet onbelangrijk. Vandenbussche mag in afwachting van de prestaties van de andere Belgische vrouwen (de selectieperiode loopt nog t.e.m. 30 april) dromen van een startbewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maar of het bij dromen zal blijven, komen we komende weken te weten. Niet enkel Manuela Soccol maar onder meer ook Ferahiwat Gamachu Tulu en Karen Van Proeyen gaan één van komende weken nog een poging wagen om zich bij de drie beste Belgische dames te voegen. Meer over de Belgische kanshebbers op de marathon leest u hier.

De Keniaan Cyprian Kotut greep op deze 40ste editie van de marathon van Parijs de overwinning. Hij ging met een ruime voorsprong zijn landgenoot Mark Korir vooraf en tekende met 2u07:11 bovendien voor een persoonlijk record. Bij de vrouwen snelde de Keniaanse Visiline Jepkesho naar de zege. Zij hield in 2u25:52 twee Ethiopische dames af.

De uitslagen van de marathon in Parijs vindt u via deze link.

Belgische marathonlopers testen benen in Brunssum (NL)

In Nederlands Limburg vond er vandaag een hoog aangeschreven wegwedstrijd over 10 kilometer plaats. Op de Parelloop in Brunssum maakten ook enkele Belgen hun opwachting en zij probeerden zich te mengen in de debatten voorin. Bij de vrouwen werd Manuela Soccol negende in 35:58, op ongeveer een minuut van de eerste Nederlandse Sabine Van De Reijt. Els Rens werd tiende in 36:11. Winst was er voor de Keniaanse Edith Chelimo in een parcoursrecord van 31:07. Bij de mannen werd Stijn De Vulder als 24ste eerste Belg in 31:35, een paar seconden later kwam Lander Vandroogenbroeck als 25ste over de finish. De zege ging naar de indrukwekkend sterke Keniaan Wilfred Kimitel, hij had net als zijn landgenote bij de vrouwen ruim de tijd om de handen in de lucht te gooien en tekende met 28:02 eveneens voor een scherpe chrono.

De volledige uitslagen van deze Parelloop vindt u hier terug.