Tweevoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 3.000 meter steeple Saif Saeeed Shaheen heeft zijn afscheid van de sport aangekondigd. De 33-jarige Shaheen is al geruime tijd op de sukkel met een achillespeesblessure.

“De tijd is gekomen om te stoppen”, aldus Shaheen op een persconferentie vlak voor het weekend. “Lopen is niet het enige van tel in het leven.” Shaheen, inmiddels 33 jaar, is al geruime tijd op de sukkel met een blessure aan de achillespees. “Na een jaar revalidatie heb ik vorige week opnieuw proberen trainen, maar ik had meteen terug last. Dan kun je een terugkeer, zeker op de piste, uitsluiten”

Het laatste aantreden in competitie van Shaheen dateert al van 22 augustus 2010. Shaheen werd wereldkampioen steeple in 2003 en 2005. In 2004 stelde hij het wereldrecord op de steeple scherper op de Memorial Van Damme (7’53″63).

Saif Saaeed Shaheen liep voor Kenia onder de naam Stephen Cherono. In 2003 nam hij de Qatarese nationaliteit aan, wat een kleine rel veroorzaakte in Kenia. Shaheen werd daarenboven uitgesloten van de Spelen in 2004. Het IOC had pas daarvoor beslist dat atleten een periode van drie jaar moesten laten voorbijgaan alvorens ze konden deelnemen aan internationale competities onder een nieuwe vlag.

Bekijk zijn (emotioneel zwaar beladen) zege op het WK in 2003 hieronder.