Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF, blijft voet bij stuk houden. “De IAAF heeft geen positieve Russische dopingtests in de doofpot gestoken”, klinkt het formeel.

Coe doet de uitspraak nadat de voorbije dagen rapporten uitlekten uit 2009 waaruit zou blijken dat de IAAF op de hoogte was van systematisch dopinggebruik, maar daar verder niets mee deed.

“Het lijkt me niet verrassend dat we daar uiteraard mee bezig waren”, aldus Sebastian Coe in de verdediging. “Zijn er abnormale bloedresultaten bestudeerd? Ja. Zijn die sancties openbaar gemaakt? Ja. Werd het dus weggemoffeld? Neen.”

De voorbije maanden waren niet eenvoudig voor de voorzitter van de IAAF,  nota bene pas aan het roer sinds augustus vorig jaar. Al denkt Coe allerminst aan opstappen. “Ik heb daar absoluut nog niet over nagedacht”, klonk het gisteren al. “Ik weet dat het een moeilijke periode is, maar de crisis was eigenlijk een tweetal jaar geleden.”

Vandaag publiceert het Wereld Anti-Doping Agentschap WADA overigens het tweede deel van hun rapport over dat systematische dopinggebruik in Rusland. Het eerste deel, gepubliceerd in november 2015, leidde tot de schorsing van alle Russische atleten.