Vandaag was de dag dat iedereen bij de IAAF zijn hart vasthield. Na een eerste dopingrapport in november, dat ervoor zorgde dat alle Russische atleten voorlopig geschorst werden, kwam het Wereldantidopingagentschap WADA vandaag in München naar buiten met een tweede en laatste deel van het dopingrapport.

In november werd massaal en systematisch dopinggebruik binnen de Russische atletiek onthuld. Een schorsing van onbepaalde duur volgde voor de Russische atletiekfederatie en zijn atleten. Vandaag werd echter nog een ander hoofdstuk aangesneden binnen datzelfde rapport. “Iedereen zal verbaasd zijn als we die informatie vrijgeven”, kondigde de voormalig WADA-topman Dick Pound aan.

Het was diezelfde Pound die als eerste aan het woord gelaten werd op de persconferentie die omstreeks 15u00 begon. “Voormalig voorzitter Lamine Diack was verantwoordelijk voor de corruptie binnen de IAAF”, vertelde hij. “Door het gebrek aan interne regels binnen de atletiekfederatie liep het fout.” Diack zou met de hulp van een kleine groep vertrouwelingen dus op de hoogte geweest zijn van de corruptie en dopingpraktijken in Rusland.  Maar ook het bestuur van de IAAF zou zijn rol hebben gespeeld, en het WADA benadrukt dan ook dat de IAAF dit onmogelijk kan ontkennen en ze dringend hun structuur moeten aanpassen.

Opvallend was dat er niemand in het bijzonder werd geviseerd, op de voormalige voorzitter Lamine Diack na. Sebastian Coe, die sinds 2007 deel uit maakt van het bestuur bij de IAAF, en in augustus vorig jaar de rol van Diack overnam, bleef zo helemaal buiten schot. “Coe was niet op de hoogte van de activiteiten van Diack en is nu de geschikte man om stevige hervormingen door te voeren”, zo luidt het.

Het tweede deel van het dopingrapport valt te lezen via deze link.