Zondagnamiddag is het opnieuw tijd voor een CrossCup-manche. En niet zomaar één, in Roeselare wordt er buiten de overwinning ook nog gelopen voor een deelname aan het EK veldlopen. Wie zich dit weekend in de kijker kan lopen van de selectiecommissie, staat al met één been in het Franse Hyères waar het Europees kampioenschap op zondag 13 december doorgaat. Voor deze belangrijke afspraak kan u best een voorbeschouwing gebruiken. Vandaag aan de beurt: de senioren. Morgen volgen de beloften en last but not least is het zaterdag de beurt aan de junioren.

Vrouwen

Veerle Dejaeghere - Foto: Jasper Jacobs
Veerle Dejaeghere – Foto: Jasper Jacobs

Aangezien Louise Carton nog belofte is, en haar kansen dus in onze voorbeschouwing van morgen worden besproken, is het vooral uitkijken naar Veerle Dejaeghere. In het Nederlandse Tilburg eindigde ze op amper 17 seconden van die ‘dekselse’ Carton als vijfde. Roeselare is voor haar een thuismatch, en ook dat kan in het voordeel spelen. Toch is het altijd opletten voor dames uit de tweede lijn. Sofie Van Acom en Hanna Vandenbussche zullen dit weekend strijden voor wat ze waard zijn, en dat kan ook gezegd worden van Zenobie Vangansbeke, die net belofte af is.

Almensh Belete is zeker een naam die nog vernoemd moet worden. Al is de vraag zeer groot naar hoe het met haar vorm gesteld is. Belete, die vanaf 2016 niet meer deel uitmaakt van Atletiek Vlaanderen, heeft er een zware antibioticakuur opzitten. Begin oktober hervatte ze opnieuw de trainingen, maar pas zondag zullen we kunnen opmerken of ze ook klaar is voor het EK veldlopen.

Mannen

Bij de senioren mannen is het moeilijker om iemand naar voren te schuiven. Thomas De Bock lijkt alvast een uitgelezen kandidaat om in Frankrijk onze Belgische kleuren te gaan verdedigen. Hij werd vierde op de lange cross in Mol, en sloeg er afgelopen weekend in om de korte cross in Tilburg naar zijn hand te zetten.

Toch mogen we ons niet blind staren op de ploegmaat van Isaac Kimeli, die net als Carton nog belofte is. Yannick Michiels finishte in Mol op slechts vijf luttele seconden van De Bock en lijkt eveneens over zeer goede benen te beschikken. Wie ook aan het EK veldlopen denkt is Tarik Moukrime. De atleet van RFCL is volledig hersteld en klaar voor een pittige wedstrijd! Stijn Garain zal zijn spikes zondag niet aanbinden. De poulain van Pieter Vierendeels kreeg immers de laatste weken opnieuw af te rekenen met achillespeesproblemen en is daarvan nog niet voldoende hersteld.

Jeroen D'hoedt - Foto: Tomas Sisk
Jeroen D’hoedt – Foto: Tomas Sisk

Koen Naert werd elfde op de lange cross in Tilburg en is duidelijk hersteld van zijn marathon eind september. Met Jeroen D’hoedt tovert de organisatie zo mogelijk een konijn uit zijn hoge hoed. Begin november liep hij nog een scheurtje in de ligamenten van de enkel op, maar toch zal hij zondag aan de start staan. Alsof die namen nog niet genoeg spanning zullen opleveren, kijken we best ook uit naar Dries Basemans, voormalig Europees veldloopkampioen Atelaw Bekele, en Kim Ruell. En wat met de mannen met ervaring: Jesse Stroobants en Abdelhadi El Hachimi? Kunnen zij een hoofd bieden tegen al dat jong geweld? Op internationaal vlak verwachten we vooral de Keniaan Alex Kibet vooraan. Hij won zeer overtuigend in Mol en zal dat kunstje in Roeselare zeker willen overdoen.