Over amper vier dagen start vrijdag de eerste atletiekcompetitie in het Braziliaanse Rio de Janeiro. De blauwe piste van het ‘Estádio Olímpico João Havelange’ blijft dus nog even onaangetast. Om u alvast warm te maken voor tien dagen (en nachten) vol atletiek, blikken we vooruit op wat komen moet. Beginnen doen we met de ‘Five to watch in Rio’, morgen en overmorgen worden de kansen van de Belgen ingeschat.

bolt
Usain Bolt – Foto: Erik Van Leeuwen

Usain Bolt: een vroeg verjaardagscadeau voor zichzelf?

De Jamaicaan Usain Bolt is al enkele jaren hét uithangbord van de atletiekwereld. Grappen en grollen voor de start; het hoort er tegenwoordig allemaal bij dankzij de 29-jarige sprinter. Bolt zal net als in Londen in actie komen op de 100, 200 en 4×100 meter. Of hij dit jaar alweer drie gouden medailles mee naar huis neemt, zal afhangen van onder meer Justin Gatlin, die met 9’80 nog steeds de beste jaarprestatie op zijn naam heeft staan. Eerder deze week werd ook nog druk gespeculeerd over de deelname van Bolt aan de 100 meter. De Franse ex-atleet Ronald Pognon stuurde het nieuws de wereld in dat Bolt niet zou deelnemen, maar dat werd nooit bevestigd door Bolt zelf. De wereldrecordhouder was wel niet aanwezig op de openingsceremonie omdat hij volgens zijn omkadering “niet weer uren recht wou staan”. Of dat een goed of slecht voorteken is, zullen we binnenkort weten. Lightning Bolt zal sowieso weer geschiedenis willen schrijven en kan zichzelf ook een mooi verjaardagscadeau geven. Op 21 augustus wordt hij dertig jaar.

Dafne Schippers: De oranje hoop voor goud

Schippers in actie op het EK in eigen land - Foto: Jeroen De Meyer
Schippers in actie op het EK in eigen land – Foto: Jeroen De Meyer

De Nederlandse sprintbom Dafne Schippers is razend populair in Nederland. In de afgelopen twee jaar schoolde ze zich om van meerkampster tot sprintster en veroverde ze heel wat internationale medailles. Net als Bolt zal zij in actie komen op drie nummers: de 100, 200 en 4×100 meter. Concurrentie komt er onder meer uit Jamaicaanse hoek met Shelly-Ann Fraser-Pryce. Als Schippers goed uit de blokken komt, zal er wellicht niet veel aan te doen zijn en kan er misschien ook wel een wereldrecord sneuvelen. Hoe dan ook: Nederland zal ongetwijfeld op zijn kop staan wanneer Dafne aan de start staat.

Ashton Eaton: Met vrouwlief voor goud

Ashton Eaton - Foto: Tomas Sisk
Ashton Eaton – Foto: Tomas Sisk

De ‘grootste allround-atleet aller tijden’ noemden we Ashton Eaton nog in 2015 na het wereldkampioenschap in Peking. Na zijn wereldrecord in de tienkamp kreeg de Amerikaan dan ook een ode van onze redacteur Tim Van Der Heyden. Het lijkt vanzelfsprekend dat Eaton ook dit jaar weer hoge ogen zal gooien in tien verschillende disciplines. Heel Amerika – en waarschijnlijk ook de rest van de wereld – hoopt alvast dat hij weer de kaap van de 9000 punten kan overschrijden. De 28-jarige atleet hoopt natuurlijk op goud, maar wil ook dat zijn echtgenote Brianne Theisen-Eaton het goed doet. Zij werd op het WK in Peking nog tweede in de zevenkamp. Dubbel goud zou een unicum zijn; er was immers nog nooit een getrouwd koppel dat op dezelfde Olympische Spelen goud behaalde.

Caster Semenya: doorlopen voor een wereldrecord?

Caster Semenya - Foto: Wikimedia Commons
Caster Semenya – Foto: Wikimedia Commons

De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya is geen onbesproken figuur. In 2010 moest ze een geslachtstest ondergaan omdat ze ervan beschuldigd werd te hoge testosteronwaarden en te veel het figuur van een man te hebben. Na heel wat discussie werd er besloten om Semenya niet uit te sluiten en zo ging haar carrière verder. Twee jaar later op de Olympische Spelen in Londen pakte ze knap zilver na de (gedopeerde) Russische Maria Savinova op de 800 meter. Maar dan ging het bergaf bij de inmiddels 25-jarige atlete. Ze verdween enkele jaren van het internationale toneel maar staat inmiddels terug waar ze stond. In 2016 liep nog geen enkele vrouw sneller dan haar en won ze heel wat Diamond Leagues met sprekend gemak door in de laatste rechte lijn iedereen naar huis te lopen. Critici denken zelfs dat Semenya zich tijdens de wedstrijden inhield om haar concurrentes niet te veel te vernederen. Met 1’55″33 als persoonlijk record blijft ze nog ver van het wereldrecord dat op 1’53″28 staat. Als Semenya tot nu toe echt met de rem op haar wedstrijden afwerkte, dan kan ze misschien David-Rudishagewijs – van op de kop – naar een wereldrecord lopen.

Pawel Fadjek: minder diep in het glas kijken na een eventuele medaille

Pawel Fadjek, een opvallend figuur. - Foto: wikipedia
Pawel Fadjek, een opvallend figuur. – Foto: Wikipedia

De Pool Pawel Fadjek mag dan niet over de populariteit beschikken van Usain Bolt of Dafne Schippers, toch haalde hij vorig jaar alle media na zijn gouden medaille in het hamerslingeren op het WK in Peking. Na zijn wereldtitel keek hij immers iets te diep in het glas en betaalde hij een taxichauffeur met zijn gouden medaille omdat hij geen geld meer bij zich had. Gelukkig bracht de taxichauffeur de medaille terug. Of dat scenario zich zal herhalen, betwijfelen we, maar Fadjek heeft wel zicht op het goud in Rio. Met 81m87 is hij de enigste man ter wereld die dit jaar verder wierp dan 81 meter.

1 REACTIE

  1. Concurrentie komt er vooral vanuit Afrikaanse hoek met onder andere Shelly-Ann Fraser-Pryce….. lijkt me sterk dat er Afrikaanse concurrentie is :-)

Reacties zijn gesloten.