Wereldrecordhouder tienkamp Ashton Eaton en zijn echtgenote Brianne Theisen Eaton zeggen de topsport vaarwel. Dat maakten ze bekend op hun website. Zowel Eaton als zijn Canadese levensgezellin zijn nog maar 28 jaar.

Ashton Eaton – Foto: Filip Bossuyt

“Ik gaf alles aan de tienkamp. Ik deed alles wat ik kon.” Zo kondigt de Amerikaanse wereldrecordhouder tienkamp Ashton Eaton vandaag zijn afscheid aan op hun gezamenlijke website. Op het WK indoor in Polen in 2012 begon Eaton aan een onwaarschijnlijke reeks van zeven gouden medailles: WK indoor-Olympische Spelen-WK-WK indoor-WK-WK indoor-Olympische Spelen.

Hij is dus tweevoudig olympisch kampioen, verbeterde in 2012 het wereldrecord op de indoorzevenkamp en verbeterde afgelopen zomer nog het olympisch record in de tienkamp, maar vooral zijn wereldrecord uit 2015 spreekt tot de verbeelding. In Peking totaliseerde hij zomaar even 9.045 punten.

Brianne Theisen-Eaton – Foto: Filip Bossuyt

Ook Eatons echtgenote, de Canadese Brianne Theisen Eaton, zet een punt achter haar topsportcarrière. Zij won afgelopen zomer in Rio brons achter onze Nafi Thiam in de zevenkamp. Eerder won ze al twee maal zilver op het WK outdoor en eenmaal goud op het WK indoor. Haar persoonlijk record van 6.808 punten, vorig jaar in Götzis opgetekend, is slechts twee punten minder dan dat van Thiam.

Voor elke 800m (het afsluitende nummer van de zevenkamp) vraag ik mezelf af: waarom doe ik dit?”, zei Theisen Eaton over haar afscheid. “Meestal gaat dat gevoel volledig weg na de finish, maar niet na Rio. Ik was mentaal helemaal op na die zevenkamp. Nooit was ik meer opgelucht na de finish.”

Ashton Eaton over zijn afscheid:

“Frankly there isn’t much more I want to do in sport. I gave the most physically robust years of my life to the discovery and pursuit of my limits in this domain. Did I reach them? Truthfully I’m not sure anyone really does. It seems like we tend to run out of time or will before we run out of potential. That makes humanity limitless then, as far as I’m concerned. And I think that’s inspiring.”

Lees de volledige teksten hier.