Zondagnamiddag is het opnieuw tijd voor een CrossCup-manche. En niet zomaar één, in Roeselare wordt er buiten de overwinning ook nog gelopen voor een deelname aan het EK veldlopen. Wie zich dit weekend in de kijker kan lopen van de selectiecommissie, staat al met één been in het Franse Hyères waar het Europees kampioenschap op zondag 13 december doorgaat. Voor deze belangrijke afspraak kan u best een voorbeschouwing gebruiken. Vandaag aan de beurt: de beloften. Gisteren werden ook de kansen van de senioren ingeschat. Morgen krijgt u de juniores.

In de lange cross in Roeselare krijgen we twee keer een wedstrijd in de wedstrijd: de beloften strijden in die koers namelijk voor hun plaatsje op het EK in Frankrijk. Hoewel zij in enkele gevallen zo goed als alle seniores achter zich zullen laten, en zo weer een goede zaak in de CrossCup tussenstand kunnen doen,  knokken ze toch vooral voor hun aparte selecties.

We beginnen met de dames. Louise Carton lijkt zelfs met de seniores meegerekend ‘outstanding’ en is voor een beloftenselectie dus een quasi zekerheid. Zij kan in Frankrijk zelfs voor de medailles lopen. Achter haar wordt het spannender. In Mol toonden Julie Van De Velde en Imana Truyers zich in zeer goede doen en werden respectievelijk derde en vierde Belgische. Ze zijn dus absoluut kandidaat om uitgestuurd te worden. Het moet wel gezegd dat ze ondanks de korte afstand in Mol meer dan 40 seconden moesten toegeven op Carton en dus in Roeselare hun mogelijkheden om op een EK iets te betekenen nog eens moeten etaleren. In het geval er maar twee dames worden geselecteerd houden ze mekaar maar beter in de gaten zondag. De kans op een volwaardige ploeg is bijzonder klein. Hoewel Aria Schouten en Charlotte Dewilde het in Mol prima deden, volstaat hun niveau waarschijnlijk niet om richting Frankrijk te trekken.

Voor Isaac Kimeli geldt hetzelfde als voor Louise Carton: zijn EK-selectie lijkt nu al een zekerheid - Foto: Jasper Jacobs
Voor Isaac Kimeli geldt hetzelfde als voor Louise Carton: zijn EK-selectie lijkt nu al een zekerheid – Foto: Jasper Jacobs

Ook bij de beloften heren is er weinig spanning te verwachten voor de eerste plaats. Isaac Kimeli is torenhoog favoriet en wil na een minder geslaagd EK in 2014 een medaille winnen in Zuid-Frankrijk. Zijn selectie lijst vast te liggen. Eigenlijk kan ook voor Steven Casteele alleen een zware offday in Roeselare nog roet in het eten strooien. Hij was vorig jaar al de nummer 22 van het EK-de selectienorm is potentieel voor top 20- en bewees afgelopen zomer nog een serieuze stap voorwaarts te hebben gemaakt. Achter hen wordt het moeilijker. Michaël Somers bewees in Duffel en Tilburg in topvorm te zijn, maar het ging achtereenvolgens om een regionale en een korte cross. In de lange veldloop in Roeselare gaat het nog om een iets hoger niveau, maar Somers is absoluut kanshebber. Als Laurens Vanderlinden zijn niveau van in Mol, waar hij anderhalve minuut achter Kimeli eindigde, nog met enkele procenten kan optrekken in Roeselare is er zelfs een ploegafvaardiging mogelijk. Somers en Vanderlinden hebben er alvast hun zinnen op gezet. Om de selectiecommissie te overtuigen van hun internationale waarde zullen de heren, die volgens de internationale standaarden nog eerstejaars beloften zijn, zondag uit hun pijp moeten komen.