De 82-jarige Senegalees, Lamine Diack wordt er van beschuldigd zo’n 200.000 euro smeergeld te hebben aanvaard om positieve dopingtests van Russische atleten te doen “verdwijnen”. Lamine Diack was voor augustus nog voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. Eveneens werd ook zijn raadsman, Habib Cissé, voor dezelfde feiten aangehouden.

Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) is wakker geschoten na de televisie-uitzendingen van de Duitse zender ARD. In die documentaires was duidelijk sprake van systematisch dopinggebruik in Rusland. Na veel onderzoek komt er nu eindelijk schot in de zaak. Ook de ex-arts van de IAAF, Gabriel Dollé, werd aangehouden. Opvallend genoeg gaf hij in 2014 al zijn ontslag bij de internationale atletiekfederatie, vlak na de veelbesproken uitzendingen van de ARD.

Maar daar stopt het niet. De zoon van Lamine Diack, Papa Massata Diack, zou namelijk ook betrokken zijn bij deze incidenten. Het Franse gerecht heeft dinsdag in Monaco alvast het hoofdkwartier van de IAAF doorzocht.

Vijf Russische atleten geschorst wegens dopinggebruik

Rusland kent opnieuw enkele dopinggevallen. Vijf Russische atleten werden betrapt op het verboden gebruik van doping. Het gaat om Maria Bespalova (hamerslingeren), Maria Konovalova (marathon), Yevgeny Nushtayev (snelwandelen), en lopers Yaroslav Kholopov en Vlas Bredikhin. Of deze dopinggevallen zaak hebben met de aanhouding van Lamime Diack, is niet geweten.

Bespalova (29) is wellicht de bekendste van de vijf. Zij werd elfde op de Olympische Spelen in Londen (2012). Zij krijgt een schorsing van vier jaar. Konovalova haalde tweemaal brons op de marathon van Chicago. Vanaf 14 augustus 2009 worden al haar resultaten geschrapt, en ze mag pas na 26 oktober 2017 opnieuw in competitie treden. Snelwandelaar Nushtayev komt er met een schorsing van zes maanden het best van af.