De nationale 4x400m in een dipje? Wie dat (een tijdje geleden) durfde beweren, mag nu met het schaamrood op de wangen de aftocht blazen. De Belgische 4x400m drukte op de voorlaatste dag van het WK zijn stempel meer dan ooit. Met 2’59″28 plaatsten ze zich bijzonder knap voor de finale van morgen en lukten ze een nieuw nationaal record. Dat zelfs zonder een geblesseerde Julien Watrin.

Kevin Borlée - Foto: Tomas Sisk
Kevin Borlée – Foto: Tomas Sisk

Startloper Dylan Borlée maakte de baan vrij met een meer dan behoorlijke beurt en loste af aan zijn broer Jonathan, die uitzicht hield op de dichte ereplaatsen. Antoine Gillet, vervanger van de gekwetste Watrin, kreeg de loodzware opdracht om de top-3, goed voor rechtstreekse kwalificatie, in het vizier te houden. Pas in de slotmeters moest hij een gaatje laten, maar dat kon slotloper Kevin Borlée absoluut niet deren. Vanuit een vijfde positie haalde de voormalige Europese 400m-kampioen in de laatste rechte lijn zijn snelste benen boven en haalde – na de Bahama’s en Groot-Brittannië – een derde plaats binnen. In zijn indrukwekkende laatste meters haalde Kevin grootmachten als Rusland en Frankrijk bij. Met een chrono van 2’59″28 bleken de Tornados zelfs vijf honderdsten van hun nationaal record gedaan te hebben. Die chrono dateerde van de World Relays, eerder dit jaar op de Bahama’s.

Later zou blijken dat de Bahama’s nog gediskwalificeerd werd, zodat België uiteindelijk tweede werd in zijn reeks. Dat de 4x400m op internationaal vlak aan het boomen is, werd bewezen in de tweede serie. De Verenigde Staten, Trinidad & Tobago en Jamaica bleven er onder de 2’59. België noteerde een vijfde tijd onder alle landen.

De finale is morgen gepland.

Bekijk de racevideo hieronder, met daaronder een korte reactie van onze Belgian Tornados.

Bekijk alle uitslagen hier.